© Jeroen Hanselaer

© Jeroen Hanselaer

© Jeroen Hanselaer

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Film

Zwembad Sportoase Veldstraat decor voor nachtopnames spionagethriller: “Plots Monica Bellucci voor je neus”

Door een lek in een zwembad in Brussel is de productie van de film Spider in the Web afgelopen week op het laatste nippertje naar zwembad Sportoase Veldstraat in Antwerpen-Noord verhuisd. “Hier is het nog veel mooier”, klinkt het bij Eran Riklis, de Israëlische regisseur van de spionagethriller met Ben Kingsley, Monica Bellucci en Filip Peeters.

Rebecca Van Remoortere

Van 22u tot 5u ’s morgens had de productie de nacht van woensdag op donderdag om een “cruciale scène” van Spider in the Web te draaien. Het decor? Het zwembad in De Veldstraat in de Seefhoek, op een paar minuten van de tijdelijke woning van Israëlisch regisseur Eran Riklis.

“Ik woon al sinds november in een zijstraat van de Kerkstraat in Borgerhout”, zegt hij. “Ik woon er graag. Als ik door de straten wandel, zie ik veel verschillende mensen met verschillende nationaliteiten. Daardoor voel ik me thuis. Al een paar keer sprak ik met andere buurtbewoners uit het Midden-Oosten. Afgelopen weekend was het lentepoets en kwamen alle buren buiten om samen de straat op te kuisen, een fantastisch initiatief. Flamingo op het Laar, op de hoek van mijn straat, is mijn favoriete plek. Daar drink ik elke dag een koffie.”

Israëlische spion

Op het programma van de nachtopname in het zwembad staat een belangrijke scène voor Filip Peeters. Hollywoodtoppers en hoofdrolspelers Ben Kingsley en Monica Bellucci zijn niet van de partij.

Spider in the Web vertelt het verhaal van spion Adereth (Ben Kingsley) die werkt voor de ­Mossad, de Israëlische geheime dienst. Hij staat aan de vooravond van zijn pensioen en begint aan een laatste geheime missie in ­België en Nederland. Een poging om zijn verleden af te schudden, biedt zich aan wanneer ­Adereth een link naar de onderwereld van chemische wapenverkoop richting het Midden-Oosten ontdekt. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Peeters speelt in de film een belangrijke bijrol als geheim agent bij de geheime dienst. Met een natuurlijke ontspannenheid over zich heen en niet veel meer dan een badjas om het lijf, wandelt hij rustig rond in het zwembad in de Veldstraat.

Extra moeilijk in het Engels

Al was het zelfs voor Peeters even slikken op de eerste draaidag met Monica Bellucci en Sir Ben ­Kingsley een paar weken geleden. “Voor de eerste opnamedag van de productie had ik meteen een lap tekst van vijf pagina’s vanbuiten te leren. Daar sta je dan op dag één, oog in oog met Monica Bellucci en Sir Ben Kingsley, ofwel Gandhi (Kingsley won een Oscar voor zijn rol als Gandhi in 1983, red.), om al meteen een cruciale scène te spelen. Dan ben je toch even onder de indruk en kun je alleen maar je uiterste best doen. Het feit dat het een Engelstalige productie is, maakt het er niet veel makkelijker op. Zo veel Engelstalige films heb ik nog niet gedaan. Ik dacht: deze keer ga ik mijn tekst twee keer zo goed vanbuiten leren. Bellucci en Kingsley hebben me achteraf wel gezegd dat ik het goed gedaan had en dat het een goede scène was.”

Naar Zuid-Afrika voor Duitse serie

In een vorig interview zei ­Peeters dat hij het acteren op een lager pitje zou zetten. “Maar dit is natuurlijk een aanbod dat je niet kunt afslaan als acteur. Deze week draai ik mijn laatste dag voor Spider in the Web en over twee weken vertrek ik al naar Zuid-Afrika voor een nieuwe productie voor de Duitse televisie ARD. Daarin speel ik een dierenarts en mag ik met olifanten werken. Nog zo’n aanbod dat ik niet kan afslaan.”

Voor Spider in the Web moest Peeters de afgelopen weken niet zo ver reizen. “We hebben veel draaidagen in Antwerpen gehad. Onder meer op Linkeroever, hier in het zwembad en binnenkort ook nog in de haven. Dan kan ik gewoon met de fiets naar het werk. Geweldig. Geef mij maar Antwerpen boven Zuid-Afrika. Boechout om meer specifiek te zijn.”

“Hier in het zwembad in de Veldstraat was ik nooit eerder geweest. Het is een prachtige locatie”, zegt de acteur, terwijl hij nog snel een maaltijd naar binnen speelt. Om 1.30u nachts. “We doen veel nachtopnames in deze productie. Vroeger kon ik daar beter tegen. Nu is mijn slaapritme helemaal ontregeld. Ik hoop dat het allemaal de moeite waard zal zijn en dat we een goede film zullen maken.”

Redder verveelt zich

Zoals dat gaat op een filmset, is er veel bedrijvigheid, zelfs midden in de nacht. Overal lopen mensen rond met camera’s, walkietalkies en opnamesheets in hun handen. Om de paar minuten roept een medewerkster luidop om stilte voor de start van een nieuwe opname.

Aan de kant van het zwembad is het contrast groot met een jonge kerel, in zwembroek. Hij zit neer en vecht tegen de slaap en de verveling. “Ik ben de redder. Ze vonden niemand voor de nachtshift van het zwembad, dus heb ik me kandidaat gesteld. De kans is wel heel klein dat ik een acteur uit het water moet redden vandaag, denk ik. Ik moet er ook voor zorgen dat de regels van het zwembad gerespecteerd worden, maar als de acteurs willen rennen langs het water, durf ik ze toch niet tegenhouden”, zegt de jongeman ­lachend.

Het is snikheet op de set aan het zwembad. Terwijl Filip Peeters rondloopt in een luchtige badjas, heeft de Israëlische acteur Itzik ­Cohen het veel moeilijker in zijn maatpak. Cohen is een bekende acteur in Israël. Door zijn rol in de Netflix-serie Fauda wordt hij nu naar eigen zeggen ook herkend in andere landen. “Als ik vrij heb en ik ben in Antwerpen, trek ik graag naar de Meir om te gaan winkelen. Het gebeurt dat voorbij­gangers dan een selfie met mij vragen. Iedereen is enorm sympathiek in de stad. Ook dit zwembad is een toplocatie. Je voelt de jaren hier op een goede manier door de groene muren en het karakter van de ruimte”, zegt Cohen.

De productie van Spider in the Web is sinds half maart al langs Brussel, Rotterdam en Antwerpen getrokken. De opnames lopen nu nog een tweetal weken. Daarna heeft de productie nog een hele weg af te leggen in onder meer de montagecel en met het uitkiezen van de muziek. Wanneer de film in de zalen komt, is nog niet duidelijk. Dat zou iets voor 2019 zijn.