Beresterke Thomas De Gendt doet het weer! Ook in Romandië houdt hij jagend peloton achter zich

Print

Thomas De Gendt heeft in de Ronde van Romandië (WorldTour) nog eens uitgepakt met een straffe stoot. De avonturier van Lotto-Soudal trok in de tweede etappe met onder meer ploegmaat Victor Campenaerts vroeg ten aanval. De ene medevluchter na de andere moest afhaken en de laatste 25 van 173 golvende kilometers werden een strijd van één-tegen-allen, maar een weergaloze De Gendt haalde solo de finish in Yverdon-les-Bains. De 28-jarige Sloveen Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) blijft leider.

De tweede etappe in lijn was er op papier eentje voor de sprinters met 73 golvende kilometers naar Yverdon-les-Bains. Maar dat was buiten Thomas De Gendt gerekend...

De Gendt en Campenaerts

De Gendt slaagde er voor de zoveelste keer in zijn carrière in om in de vlucht van de dag te zitten. Bovendien kreeg hij deze keer met landgenoot, teamgenoot en hardrijder Victor Campenaerts een gedroomde metgezel. Het duo van Lotto-Soudal trok op pad met de Oekraïener Andrej Grivko (Astana), de Amerikaan Nathan Brown (Education First-Drapac) en de Italiaan Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin). Die laatste viel door materiaalpech echter vooraan snel weg, waardoor ze met z’n vieren op avontuur trokken.

In het peloton moest Lotto-Jumbo, de ploeg van leider Primoz Roglic, aan het werk. Op iets meer dan 100 kilometer van de finish bedroeg de voorsprong van de koplopers nog meer dan 7 minuten.

Ploegen van favorieten

Op de Col des Etroits (2e categorie), de laatste beklimming van de dag, moest Grivko ietwat verrassend passen. Nog 65 kilometer moesten ze het vooraan met z’n drieën zien te rooien. In zijn zoektocht naar een nieuwe (berg)trui sprokkelde De Gendt onderweg als vanouds alle bergpunten.

Na de beklimming hadden ze echter nog zes minuten voorgift, waarna nog 40 vlakke kilometers volgden. Nathan Brown volgde in de stand op 26’’ en boezemde de favorieten als klimmer genoeg angst in om in actie te schieten. Zeker met een kompaan als De Gendt lieten Bahrain-Merida en Team Sky niets aan het toeval over.

Solo De Gendt

Bij de eerste doortocht aan de finish was de voorsprong gezakt tot vijf minuten, bovendien moest Campenaert even later zijn kompanen laten rijden. Even later liet De Gendt echter ook Brown ter plekke om solo de laatste 25 kilometer aan te vatten met vier minuten voorsprong...

In de stand stond De Gendt op 3’ 23”, waardoor de leiderstrui tegen een jagend peloton onbegonnen werk bleek. Maar de 31-jarige Belg was sterk genoeg om de strijd van één-tegen-allen succesvol af te ronden en zijn eerste etappezege in Romandië op zak te steken.

 

 

Achter hem won Sonny Colbrelli de sprint van het peloton, met Xandro Meurisse op een knappe zesde plek eindigde een tweede landgenoot in de top-10. Primož Roglic finishte eveneens in de grote groep en blijft leider.

Vrijdag leggen de renners een klimtijdrit af over 9,9 kilometer van Ollon naar Villars. De Zwitserse rittenkoers eindigt zondag. Vorig jaar werd de Australiër Richie Porte eindlaureaat.

Uitslag:

1. Thomas De Gendt (Lotto - Soudal) in 4:03:05

2. Sonny Colbrelli (Bahrain - Merida) +2:04

3. Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale)

4. Michael Matthews (Team Sunweb)

5. Michael Mørkøv (Quick-Step Floors)

6. Xandro Meurisse (Wanty - Groupe Gobert)

7. Diego Rosa (Team Sky)

8. Egan Bernal (Team Sky)

9. Pierre Latour (AG2R La Mondiale)

10. Antoine Duchesne (Groupama - FDJ)

MEEST RECENT