Minder criminaliteit in stationsbuurt maar meer fietsdiefstallen

Foto: mgb

Minder criminaliteit in stationsbuurt maar meer fietsdiefstallen

Print
Sint-Niklaas -

In Sint-Niklaas is het aantal criminele feiten dat de politie in de stationsbuurt heeft vastgesteld sinds 2014 gedaald met 8 procent. De buurt was in 2017 goed voor zowat 7 procent van alle criminaliteit in Sint-Niklaas.

In 2012 maakte het stadsbestuur een prioriteit van de veiligheid rond het station. Vooral het aantal gauwdiefstallen viel er terug: van 50 in 2014 tot 12 in 2017. Het aantal interventies voor verbaal en fysiek geweld daalde in diezelfde periode van 98 tot 86.

De politiediensten zagen het aantal fietsdiefstallen wel stijgen van 129 naar 148 in 2017. De politie beklemtoont ook dat er meer fietsenstalling is voorzien, wat de stijging verklaart.

Ook het aantal drugsgerelateerde feiten steeg: van 26 in 2014 naar 30 in 2017. In 2016 rolde de politie wel een jongerenbende op die actief was in de drugshandel, wat resulteerde in een jaar waarin de politie geen drugshandel meer zag in de stationsbuurt. Al zou het probleem zich wel verleggen naar andere wijken van Sint-Niklaas.

Het stadsbestuur wil blijven inzetten op de veiligheid rond het station. Sinds 2013 is er camerabewaking in de stationsomgeving en een laatste camera werd geplaatst in 2017. De NMBS onderzoekt of er nog bijkomende bewakingscamera’s nodig zijn. De politie heeft fietsdiefstallen ook als prioriteit opgenomen in het zonaal veiligheidsplan. Er komt een preventieve aanpak om het belang van een degelijk slot en labeling te benadrukken.

De NMBS plaatste in 2017 ook aangepaste fietsenrekken.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio