Zonder dat u het weet, gaf u Facebook wellicht de toestemming om u overal te herkennen: zo maakt u daar komaf mee

Zonder dat u het weet, gaf u Facebook wellicht de toestemming om u overal te herkennen: zo maakt u daar komaf mee

Print

Niet schrikken: de kans is groot dat u deze week aan Facebook de toestemming hebt gegeven om uw biometrische gegevens te verzamelen. Het sociale medium pluist vanaf nu met een systeem van gezichtsherkenning zo uw fysieke kenmerken uit, door foto’s te “scannen” en te analyseren. Op die manier kunnen ze u op een snelle en automatische wijze herkennen op foto’s op het netwerkplatform, ook op beelden van vrienden.

Zag u de voorbije dagen een pop-up van Facebook verschijnen met de vraag of u “gezichtsherkenning wil toestaan”? Dat komt omdat de sociale netwerksite door de aanstormende Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (ook bekend onder de naam GDPR) van 25 mei plots verplicht wordt door de Europese Unie om transparanter om te gaan met persoonlijke gegevens. En daardoor moeten ze één van hun nieuwste snufjes blootleggen: de gezichtsherkenning. De toestemming daarvoor zat verstopt in talloze andere vragen rond privacy.

En laat dat systeem nu net een brug te ver zijn voor heel wat mensen, want op die manier kan Facebook immers nog beter uw doen en laten volgen. Ook al kiest u er zelf voor om niet getagd te worden in bepaalde omstandigheden, toch weet Facebook op dat moment waar u bent, met wie u daar bent en wanneer u daar bent. Ook wanneer u helemaal niet wil dat die activiteit aan u gelinkt wordt. Zo krijgt het netwerkplatform niet alleen een kijk op uw gewoontes en interesses, maar ook op uw fysieke kenmerken.

Zonder dat u het weet, gaf u Facebook wellicht de toestemming om u overal te herkennen: zo maakt u daar komaf mee

Toch klikken heel wat mensen zonder het goed en wel te beseffen op “ja”, wanneer Facebook vraagt of we akkoord zijn met de veranderingen in hun privacyinstellingen. Uit gewoonte, maar ook omdat de meeste mensen denken dat er geen alternatief is. Maar dat is er wel: op deze manier kan u de “gezichtsherkenning” opnieuw uitschakelen.

  1. Ga naar Facebook en selecteer rechtsboven (via het pijltje op desktop of via de drie horizontale lijnen op mobiel) het menu, om daar naar “Instellingen” te gaan.
  2. Daar krijgt u in de linkerkolom de keuze om op “Gezichtsherkenning” te klikken.
  3. Ook al bent u zich daar misschien niet van bewust, toch staat de schakelaar wellicht op “ja”. Die kan u simpelweg op “nee” zetten. Op die manier mag Facebook officieel geen gezichtsherkenning meer toepassen op uw foto’s en video’s, maar ook niet op de beelden die vrienden van u posten.

De vraag om uw privacyinstellingen aan te passen nog niet gekregen? Dat kan, dan kan u die gezichtsherkenning natuurlijk ook nog niet afzetten. Zodra de pop-up verschijnt en Facebook de veranderingen doorvoert, is dat alsnog mogelijk.

MEEST RECENT