© BELGA

Financiering Vlaamse erfbelasting dreigt gat te slaan

De financiering van de Vlaamse hervorming van de erfenisbelastingen riskeert een tekort. De hervorming, die de Vlaamse begroting 139 miljoen euro kost, moet voor 75 miljoen euro gefinancierd worden met de inkomsten uit de Vlaamse fiscale amnestie. Maar die maatregel bracht vorig jaar slechts voor 22,6 miljoen euro heffingen op. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Begroting en Financiën Bart Tommelein (Open VLD). Dit jaar staat de teller van de fiscale amnestie na twee maanden op 2,6 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd donderdag.

“Op basis van deze resultaten is het niet realistisch voor 2019 en 2020 op 75 miljoen euro te rekenen”, hekelt Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. “Dit is knoeiwerk.”

Tommelein maakt zich geen zorgen. “Er komen nog een heleboel dossiers aan”, zegt zijn woordvoerster. “We zitten op schema om de verwachte bedragen te halen. En regularisaties brengen altijd meer op naarmate de deadline nadert.” Vlamingen hebben tot eind 2020 de tijd om hun ontdoken belastingen te regulariseren, al stijgt het tarief elk jaar licht.

Vastgoed

Jobs in de regio