Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Tanja Dexters schrijft voorwoord nieuw boek Anke Van dermeersch, Dyab Abou Jahjah dient klacht in: “Gratuite belediging”

Tanja Dexters schrijft voorwoord nieuw boek Anke Van dermeersch, Dyab Abou Jahjah dient klacht in: “Gratuite belediging”

Antwerpen -

Antwerps parlements- en gemeenteraadslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) stelt volgende week haar nieuwe boek ‘A.N.K.E. #PolitiekIncorrect’ voor. Opgemerkte schrijfster van het voorwoord is ex-miss België en tv-figuur Tanja Dexters.

Het boek zelf zorgt meteen voor controverse, op de cover van het boek staat Anke met haar voet op de Koran. Dyab Abou Jahjah liet via Twitter al weten hier een klacht tegen in te dienen.

Het boek van Van dermeersch is een aaneenschakeling van anekdotes uit zowel haar persoonlijk als professionele leven. Alles geïllustreerd met een uitgebreide verzameling foto’s. Al geeft ze in het boek natuurlijk duiding over haar politieke ideeën, een zwaar politiek boek is het niet.

“Ik wou vooral inzage geven in mijn leven over hoe en waarom ik aan politiek doe. Alle momenten in mijn leven die van politieke betekenis zijn staan erin.” zegt Van dermeersch die met het boek vooral vrouwen wil aanspreken. “Politieke boeken zijn meestal mannenboeken, vol historische feiten en cijfers, ik schrijf met meer empathie.”

Meteen onder vuur

Tanja Dexters schrijft voorwoord nieuw boek Anke Van dermeersch, Dyab Abou Jahjah dient klacht in: “Gratuite belediging”

Dat Van dermeersch op de cover met haar hoge hakken op een koran staat, zorgt voor controverse en Dyab Abou Jahjah wil klacht indienen tegen Van dermeersch. “De Koran is een heilig boek, dat plaatst men niet onder een schoen. Daarom dienen ikzelf als niet-gelovige moslim en Meryem Kaçar als gelovige moslim een klacht met burgerlijke partijstelling in”. De cover is volgens hem een “gratuite belediging” en een provocatie. Voorts worden volgens hem de wet rond discriminatie en racisme overschreden. “Er wordt immers niets gezegd over het geloof, maar de gelovigen worden beledigd”, luidt het nog. Abou Jahjah wijst er ook op dat Van dermeersch zelf en haar partij in het algemeen al jaren de moslimgemeenschap schofferen en aanzetten tot haat.

Daarnaast is het ook provocerend en beledigend voor één gemeenschap, wat gevaarlijk kan zijn, meent hij. “Wij proberen op een constructieve manier aan politiek te doen en elkaar dichter bij elkaar te brengen. We willen een kritisch debat opstarten”, aldus het BeOne-kopstuk. “Maar dit wordt op een ongezonde manier op de helling gezet door dit boek.”

Abou Jahjah waarschuwt dat het boek “de aandacht kan trekken van extremisten in het buitenland, met het gevaar dat zij hier jongeren komen radicaliseren en rekruteren”. Het is volgens hem een unicum in de wereld dat dergelijk boek wordt gepubliceerd door een bekend figuur en politica. Elders worden dergelijke boeken door zonderlingen geschreven, voegt hij er nog aan toe.

Van dermeersch: “Ik ga en sta waar ik wil”

Tanja Dexters schrijft voorwoord nieuw boek Anke Van dermeersch, Dyab Abou Jahjah dient klacht in: “Gratuite belediging”
Anke Van dermeersch. Foto: BELGA

Van dermeersch is echter niet onder de indruk: “Ik ga en sta met mijn hoge hakken waar ik wil”, zegt Anke Van dermeersch. “Of dat nu op de Koran, of de Bijbel of op het partijprogramma van Vlaams Belang is. Ik snap wel dat een moslim als Abou Jahjah met die vrijheid problemen heeft. Maar dat zal ik hem dan wel uitleggen in de rechtbank.”

Vandermeersch benadrukt dat ze de Koran verwerpt. “Ik verzet mij met benen en voeten tegen de islam, onder meer omdat die heel vrouwonvriendelijk is.”

“Politiek is niets voor mij”

Dat Tanja Dexters het voorwoord schrijft kan een verrassing zijn, maar dat ontkent Tanja: “Een verrassing? Ik weet het niet, veel missen kennen elkaar goed. Maar Anke ken ik het best, we zijn al 20 jaar goede vriendinnen. Dit boek gaat over haar leven en daarom heb ik het gedaan, Anke is een heel moedige vrouw.”

Tanja Dexters schrijft voorwoord nieuw boek Anke Van dermeersch, Dyab Abou Jahjah dient klacht in: “Gratuite belediging”
Tanja Dexters ontmoette Van dermeersch in 1998 bij de Miss België-verkiezing. Foto: Photo News

De twee ontmoetten elkaar toen Dexters in 1998 Miss België werd. In haar voorwoord omschrijft Tanja Dexters hun vriendschap als “warm en vol vertrouwen”, ook al zien ze elkaar tegenwoordig minder dan voorheen. Volgens Dexters praten zij en Anke nooit over politiek: “ Dat is echt mijn wereld niet, het boeit mij totaal niet en daarom meng ik mij ook nooit in gesprekken over politiek. Nu steun ik met mijn voorwoord Anke en haar verhaal, maar het heeft niets met Vlaams Belang te maken. Anke en ik praten ook nooit over politiek, we hebben wel andere dingen om over te praten.”

Zelf vindt Dexters de politiek “te vluchtig, en op het probleem van de dag toegespitst. Ik wil mij met dit voorwoord daarom ook niet politiek uiten. Ik bewonder Anke enorm als vrouw, maar ik weet ook dat ze het niet erg zou vinden moest ik niet voor haar stemmen.”

De Vlaams Belang-politica is blij met het voorwoord van Dexters: “We zijn net 20 jaar bevriend, dus dit is mooi. Maar zie dit nu niet als een politiek engagement van Tanja.”

Het boek ‘A.N.K.E. #PolitiekIncorrect’ wordt uitgegeven bij Uitgeverij Egmont en wordt op vrijdag 4 mei officieel voorgesteld.

Verkiezingsnieuws