Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Tom Meeuws blijft op tweede plaats bij sp.a Antwerpen: bekijk hier de goedgekeurde lijst

Print
Antwerpen -

De verkiezingslijst van sp.a Antwerpen is zaterdagmiddag op het ledencongres goedgekeurd. Antwerps sp.a-voorziiter Tom Meeuws blijft dus ondanks een gerechtelijk onderzoek op de tweede plaats staan. Bekijk onderaan de bijna volledige lijst.

Het partijcongres, met 200 aanwezigen, vond plaats in de grote zaal van het ABVV-vakbondsgebouw in de Ommeganckstraat achter de Antwerpse Zoo. Op de agenda stond de goedkeuring van de zo goed als volledige lijst wat ook gebeurde. Er waren wel drie tegenstemmen en twee onthoudingen. De onafhankelijke kandidaat Jinnih Beels trekt de sp.a-lijst en op plaats twee blijft de geplaagde Tom Meeuws staan.

Vlaams parlementslid Guler Turan staat op plaats drie, gevolgd door gemeenteraadslid Karim Bachar en OCMW- en districtsraadslid Tajana Scheck.

Bij de top vijftien staan er vijf onafhankelijken, op de hele lijst - tot nu toe - tien. Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache duwt de lijst en krijgt onderaan het gezelschap van voormalig minister Monica De Coninck en Europees parlementslid Kathleen Van Brempt.

Opvallend is dat ook de huidige gemeenteraadsleden Fauzaya Talhaoui, Toon Wassenberg en Greet Van Gool mee achteraan aansluiten en dus vooral de lijst steunen in plaats van nog voluit voor een gemeenteraadszitje te gaan. Nieuwe bekende gezichten Karl Apers (14) - en KUL-prof Marc Swyngedouw (20), die wel lid (geworden) zijn, hebben een plaats buiten de top tien gekregen.

(Lees verder onder de foto)

Tom Meeuws blijft op tweede plaats bij sp.a Antwerpen: bekijk hier de goedgekeurde lijst
Foto: Robbie Depuydt

Tom Meeuws

Sinds zijn verkiezing als Antwerps voorzitter hadden de leden zich nog niet kunnen uitspreken over de verhalen rond Meeuws. Voor de eerste maal kon de partijleiding te weten komen of de leden de partijtop volgen in de steun aan hun nummer twee op de lijst. Het antwoord is ja.

Nadat Meeuws zich had klem gereden in zijn standpunten over de vastgoedsector, kwamen mogelijke financiële malversaties bij De Lijn, toen hij directeur was in Antwerpen, naar boven. Dat zorgde niet alleen voor het afspringen van de lijst Samen tussen sp.a en Groen, het heeft ook tot een gerechtelijk onderzoek geleid met een huiszoeking die de afgelopen week in zijn huis werd uitgevoerd.

De partij wil nu echter “vooruit kijken” en “de Antwerpenaar overtuigen dat socialisten meer dan ooit nodig zijn” in de stad.

Acht lacunes

De sp.a-lijst vertoont nog acht lacunes, die nog opgevuld kunnen worden met extra “verruimingskandidaten” - waarover nog gesprekken lopen - of eigen militanten.

Bekijk onderstaande afbeelding hier in ware grootte.

Tom Meeuws blijft op tweede plaats bij sp.a Antwerpen: bekijk hier de goedgekeurde lijst
De lijst is zo goed als volledig. De overige plaatsen worden later nog ingevuld.

Verkiezingsnieuws