Akelige vaststelling: steeds meer grote haaien voor Spaanse kust gespot

Print

Akelige vaststelling: steeds meer grote haaien voor Spaanse kust gespot Video: YouTube

Het was een hoogst opmerkelijk moment voor een groep vissers in het Spaanse Alicante. Enkele dagen geleden kwamen ze dicht bij de kust een blauwe haai tegen. Het exemplaar zorgde niet voor gevaar, maar maakt wel deel uit van een akelige conclusie: er zwemmen steeds meer grote haaien voor de Spaanse stranden.

De exacte lengte van de roofvis is aan de hand van de beelden niet te achterhalen. Maar dat houdt Gabriel Soler, een lokale natuurexpert, niet tegen om de mogelijke gevaren even duidelijk te maken. “Deze haaiensoort kan tot wel drie meter lang worden en meer dan tachtig kilogram wegen”, klinkt het bij de man.

De grote blauwe haai is een soort die vooral in de Middellandse Zee rondzwemt, maar normaal gezien blijven ze een stuk verder weg van de stranden. Toch blijkt dat er laatste tijd wel vaker soortgelijke exemplaren worden aangetroffen aan de Spaanse kust. “Dit exemplaar lijkt niet ziek te zijn, maar is vermoedelijk op zoek naar voedsel tussen de rotsen”, vervolgde hij nog. Wat de daadwerkelijk oorzaak is van de opmerkelijke evolutie, is niet bekend.

Een groot gevaar voor de mens is het zeedier gelukkig niet. De haai voedt zich immers hoofdzakelijk met kleine vissen en inktvissen. Niettemin wil Soler de lokale bevolking waarschuwen, aangezien het dier wel kan bijten indien het zich bedreigd voelt. “Als je je in de buurt van zo’n haai bevindt, neem dan de nodige voorzorgen en verlaat het gebied waarin je aan het zwemmen bent.”

MEEST RECENT