“Truienaar (23) verspreidde geen naaktfoto’s van scoutsmeisjes”

Foto: Photo News

“Truienaar (23) verspreidde geen naaktfoto’s van scoutsmeisjes”

Print

De Truiense scoutsleider die een eigen forum oprichtte waarop naaktfoto’s van Vlaamse meisjes gedeeld werden, heeft geen foto’s van scoutsmeisjes uit Sint-Truiden verspreid. Dat zegt zijn advocate Vanessa Penninger. “Hij ontkent dat formeel.”

De 23-jarige ontkent ook dat hij gebruikmaakte van Discord. Nederlandse en Belgische journalisten hadden op dat forum voor gamers duizenden naaktfoto’s van 142 Vlaamse meisjes en vrouwen aangetroffen. “Mijn cliënt heeft zijn medewerking verleend aan het onderzoek en in de mate van het mogelijke geantwoord op de vragen die door de speurders gesteld zijn”, zegt Penninger. “Over zijn aandeel heeft hij bekentenissen afgelegd. Hij zag de ernst niet in, totdat hij nu besefte dat het om een grootschalig onderzoek gaat. Hij is niet de oprichter van Discord.”

De Truienaar zou volgens zijn advocate gebruikgemaakt hebben van andere chatboxen en zelfs een eigen app met forum ontwikkeld hebben om naaktfoto’s te delen. “Hij heeft bekend dat hij de medeoprichter is van dat forum en dat hij het in stand heeft gehouden.” Er wordt nu onderzocht of die foto’s ook terecht zijn gekomen op het online forum voor gamers waar duizenden foto’s circuleren.

Geen scoutsmeisjes

Bij de 23-jarige Truienaar is afgelopen dinsdag een huiszoeking verricht in verband met de aanmaak en verspreiding van naaktfoto’s- en video’s van een 200-tal minderjarige en meerderjarige meisjes. De huiszoeking volgde na klachten van slachtoffers bij de lokale politie Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken. De gerechtelijke dienst van het korps pluist het beeldmateriaal dat bij de twintiger in beslag werd genomen nog verder uit. Volgens zijn advocate heeft hij zelf geen foto’s gemaakt. Op het forum waren wel foto’s te vinden van meisjes en vrouwen uit Sint-Truiden zelf, maar niet van scoutsmeisjes. De twintiger werd verhoord maar is niet aangehouden. Penninger zegt niet te weten of haar cliënt nog als scoutsleider actief is.

”Onmogelijk nog in leiding staan”

Na het nieuws ontstond er onrust bij de nationale leiding van Scouts & Gidsen Vlaanderen. “Welke zorg, begeleiding, ondersteuning of coaching nu nodig is bij leden, medeleiding en ouders, proberen we te weten te komen”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts & Gidsen Vlaanderen. “Mogelijke pistes zijn dat de leiding bijgestaan wordt bij de communicatie naar de ouders, of dat wij verdere begeleiding, bijvoorbeeld met slachtofferhulp, faciliteren.”

Of de jongeman intussen uit de scouts gestapt is, kan Van Reusel niet bevestigen. “Het is alleszins mijn inschatting dat iemand die in zo’n zaak genoemd wordt, geschorst wordt voor de duur van het onderzoek. Op die manier kan iemand nog onmogelijk in de leiding staan, denk ik.”

MEEST RECENT