Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Debacle met ultraorthodoxe jood doet CD&V pijn: partij zakt naar 2 procent in Antwerpse peiling

Foto: Photo News

Debacle met ultraorthodoxe jood doet CD&V pijn: partij zakt naar 2 procent in Antwerpse peiling

Print
Antwerpen -

Het debacle met de ultraorthodoxe jood Aron Berger breekt de Antwerpse afdeling van CD&V bijzonder zuur op. In een peiling van VTM en Het Laatste Nieuws zakt de partij naar twee procent. 67 procent van alle ondervraagden zegt dat het fiasco met Berger hun beeld van CD&V verslechterd heeft.

De peiling, uitgevoerd door iVox bij 8.000 Antwerpenaren, is uiteraard slechts een momentopname, maar toont dat het debacle met de ultraorthodoxe kandidaat Aron Berger de Antwerpse CD&V danig pijn doet. Volgens de peiling zou 35 procent van de ondervraagde Antwerpenaren op N-VA stemmen. De partij blijft op die manier de grootste van ’t stad, maar blijft onder de monsterscore van 2012 (37,7 procent).

Groen zou de tweede partij worden met 16 procent, gevolgd door SP.A met 10 procent, PVDA en Vlaams Belang zouden beiden 8 procent halen, Open Vld zou er lichtjes op vooruitgaan met 7 procent en ... CD&V zou terugvallen naar een schamele 2 procent. In 2012 haalde de partij in kartel met SP.A nog 28.6 procent van de stemmen.

LEES OOK: STANDPUNT. Deze verkiezingsstrijd past niet bij het imago van deze stad

Brokkenparcours

De enquête werd afgenomen toen CD&V in het oog van de storm stond. 39 procent van de ondervraagden zegt dat hun beeld van de partij ‘erg verslechterd’ is door het debacle, bij 28 procent is het beeld slechts ‘een beetje verslechterd’ en bij 27 procent heeft het geknoei van Peeters geen invloed gehad. Drie procent zegt dat hun beeld positiever is geworden.

Berger kwam onder vuur na een interview met Joods Actueel. Daarin stelde hij dat hij vanwege strikt religieuze regels vrouwen geen hand wou geven. Kort daarna gooide een fragment van ATV olie op het vuur: in de reportage uit 2013 noemde Berger gemengde scholen discriminerend en zelfs ‘kindermishandeling’. Daarna berichtte de Gazet van Antwerpen dat Berger veroordeeld was voor diefstal

Verkiezingsnieuws