© Amy Sussman/Invision/AP

Zweedse top-dj Avicii (28) overleden

De Zweedse artiest en muziekproducer Tim Bergling, beter bekend als Avicii, is op 28-jarige leeftijd overleden. Hij werd vrijdagnamiddag dood aangetroffen in Oman. Dat meldt zijn management in een mededeling. Over de omstandigheden van zijn dood is nog niets bekend.

adm, fivr, dvd, belga

“Het is met diepe droefheid dat we het verlies van Tim Bergling aankondigen, ook gekend als Avicii”, klinkt het in de mededeling. “Hij werd dood aangetroffen in Masqat, Oman, deze vrijdag in de namiddag, lokale tijd. De familie is zwaar aangedaan en we vragen dat iedereen hun nood aan privacy in deze moeilijke tijden respecteert.”

Gezondheidsproblemen

Bergling kampte al lang met gezondheidsproblemen. In 2016 verraste hij vriend en vijand door zijn pensioen als live-dj aan te kondigen. Aanvankelijk was dat om “een normaal leven” te leiden. “Het lag niet aan de shows of de muziek, maar aan het hele gedoe errond dat nooit natuurlijk aanvoelde”, zei hij. “Ik ben meer het introverte type en dat was altijd moeilijk voor me. Ik denk dat ik te veel negatieve energie aan boord heb genomen.”

Kort daarna raakte bekend dat hij noodgedwongen moest stoppen vanwege zijn zwakke gezondheid. “Het einde van een live-tijdperk betekent niet het einde van Avicii of mijn muziek”, schreef Bergling in 2017. “Ik ga terug naar de plek waar het allemaal steek houdt: de studio.”

Snel en hard leven

De dj-producer leed al enige tijd aan acute pancreatitis, in 2013 vertelde hij de ziekte het gevolg was van jarenlang en zwaar alcoholmisbruik, veelal om zijn plankenkoorts te onderdrukken. Ook moest hij onder het mes om zijn appendix en galblaas te laten verwijderen als gevolg van de ziekte.

De Zweed kende zijn eerste doorbraak in 2011 met ‘Levels’, maar zijn wereldhit ‘Wake Me Up’ bombardeerde hem in 2013 tot wereldster.

Hij werd genomineerd voor twee Grammy’s. In 2012 en 2013 werd hij verkozen tot derde beste DJ op aarde, aldus de DJ Mag Top 100. Eerder deze week werd hij nog genomineerd voor een Billboard Music Award in de categorie ‘top dance/electronic album’.

Op Twitter wordt met verslagenheid gereageerd. “Alle zever terzijde, niemand kan ontkennen wat hij bereikt en gedaan heeft voor moderne elektronische muziek”, schrijft Deadmau5 met wie Avicii relletjes op Twitter uitvocht. “Verschrikkelijk nieuws ... een prachtige ziel, gepassioneerd en extreem getalenteerd… hij had nog zo veel voor hem”, aldus Calvin Harris.

MEER OVER Avicci