© Shutterstock

Nederlands Oogfonds waarschuwt: “Let op voor het felle zonlicht”

Het weer leent zich perfect voor een zonnig uitstapje, maar vergeet je zonnebril niet. Het Nederlands oogfonds hamert op het gebruik van een degelijke zonnebril omdat te veel uv-straling op termijn ernstige schade kan toebrengen aan je zicht.

vwh

Bij onze noorderburen wordt naar aanleiding van het mooie weer aangeraden om een zonnebril op je neus te zetten. Een teveel aan schadelijke zonnestralen in de ogen, kan immers leiden tot staar en de oogziekte maculadegeneratie (LMD).

Het Oogfonds vergelijkt een onbedachtzame blootstelling van de ogen met de effecten van huidkanker. “Na enige tijd draag je de gevolgen van de blootstelling. Daarom is een goede zonnebril essentieel”, zegt Edith Mulder, directeur van het Oogfonds, in een persbericht. Bericht aan de ouders: check of je kinderen zeker naar buiten gaan met een zonnebril, want zij zijn volgens Mulder extra gevoelig voor schadelijke uv-straling.

Geen blauwe glazen

Oogarts Charlotte Renier, verbonden aan oogkliniek in Brugge, bevestigt dat een zonnebril een belangrijk accessoire is op zonovergoten dagen. “Elke zonnebril van plastic of glas is sowieso een beetje UV-beschermend. Het feit dat je een zonnebril opzet, is al goed”, zegt ze. Let er wel op dat je een exemplaar koopt met een CE-kwaliteitslabel. Daarnaast kan je rekening houden met de donkerheid van de glazen. “Bij merken wordt de donkerheid aangeduid met een cijfer van 1 (licht) tot 4 (superdonker). Voor dagelijks gebruik raden we glazen uit categorie 2 of 3 aan. Nummer 4 is meer geschikt voor skiërs of zeilers. Zonnebrillen met zeer lichte glazen koop je beter niet. Laat bij voorkeur ook monturen met blauwe glazen links liggen, want die laten veel meer licht door.”

Elke zonnebril heeft ook een beschermlaag, de zogenaamde coating. “De zuiverheid van je zicht en de krasbestendigheid hangt af van de coating. Hierin zal er zeker een verschil zijn tussen goedkope en duurdere modellen. Maar de laag heeft geen impact op de gezondheid van je ogen.”

NIET TE MISSEN