Verkiezingen 2018 - Antwerpen

BELGA

Wouter Beke was verrast over kandidatuur van Aron Berger, maar blijft toch achter Kris Peeters staan

CD&V Antwerpen zit in zwaar weer door het ongelukkige verhaal rond de al dan niet kandidatuur van de chassidische jood Aron Berger. “Dit zijn geen fijne dagen voor onze partij, daar ga ik geen doekjes om doen”, erkent CD&V-voorzitter Wouter Beke ruiterlijk in een reactie op Radio 1. Toch vindt Beke dat Antwerps lijsttrekker Kris Peeters, die van alle kanten de zwartepiet krijgt toegeschoven, niet in de fout is gegaan door Aron Berger voor te dragen als kandidaat.

Het was een ongezien schouwspel de persconferentie woensdag waarbij de aangekondigde kandidatuur van de ultra-orthodoxe jood Aron Berger een dag na de bekendmaking alweer werd ingetrokken. Lijsttrekker Kris Peeters heeft een serieuze inschattingsfout gemaakt door een man met zo’n afwijkende principes op de lijst te zetten, zo was haast overal de teneur. CD&V-voorzitter Wouter Beke wil dat echter nuanceren. “CD&V was gepakt in snelheid. Er was vandaag een dialoogmoment voorzien met de joodse gemeenschap, maar door vroegtijdige communicatie (in Joods Actueel, nvdr.) is alles de afgelopen 24 uur in beweging gekomen”, aldus Beke.

LEES OOK: Aron Berger trekt kandidatuur in bij CD&V: “We kwamen niet tot een oplossing”

Wouter Beke zit er kennelijk ook mee verveeld dat een diepgelovige jood die onder meer de handen van vrouwen niet wenst te schudden en bovendien recent nog veroordeeld werd voor diefstal, aanvankelijk een plaats werd beloofd op de lijst. Naar eigen zeggen was hij ook niet op de hoogte van de kandidatuur. “Ik wist dat de Antwerpse afdeling toenadering maakte tot de joodse gemeenschap en ik wist dat er uit die gemeenschap een representatieve figuur werd gekozen. Ik wist echter niet welke concrete persoon zou worden voorgedragen”, zegt Beke. “Over heel Vlaanderen hebben wij bij de komende verkiezingen 7.000 kandidaten op de verschillende lijsten en het is niet zo dat al die afzonderlijke kandidaturen aan mij worden voorgelegd.”

Dat de CD&V-voorzitter niet eerder had ingegrepen, gebeurde volgens Beke ook uit “respect voor degenen bij CD&V Antwerpen de voorbije maanden keihard aan de kar hebben getrokken en voor de gemeenschap waarmee in dialoog is gegaan”, zo stelde hij woensdag in het tv-programma Villa Politica.

BELGA

Wouter Beke is het alvast niet eens met een aantal principes van Aron Berger en is dan ook niet rouwig dat hij uiteindelijk geen plek krijgt op de Antwerpse lijst. “Wij vertrekken vanuit een aantal grondwaarden en als je die niet respecteert heb je een probleem”, zegt de CD&V-voorzitter. Volgens Beke is dat kader duidelijk en werd dat ook gecommuniceerd naar lijsttrekker Kris Peeters.

Maar Beke wil Kris Peeters allerminst afbranden. “Er is géén fout gemaakt door te gaan voor een stadsproject waarin we in dialoog gaan met de verschillende gemeenschappen. Wij streven er naar op onze lijst alle gemeenschappen vertegenwoordigd te hebben, maar wel onder bepaalde voorwaarden. De joodse gemeenschappen zegt ook nu nog het project van CD&V te blijven steunen en respecteren”, aldus Beke die benadrukt dat er Kris Peeters absoluut niet in vraag wordt gesteld.

Reacties na de commotie rond Aron Berger: “Jammer dat nu hele joodse gemeenschap wordt gestigmatiseerd”

Verkiezingsnieuws