Ultraorthodoxe CD&V-kandidaat recent schuldig bevonden aan diefstal

Aron Berger (42), de ultraorthodoxe jood die kandidaat was voor CD&V in Antwerpen, is door de correctionele rechtbank in Antwerpen recent schuldig bevonden aan diefstal. Volgens de rechtbank heeft Berger 28.500 euro gestolen van een oude zieke man, die in 2012 en 2013 zijn hulp had ingeroepen bij het regelen van zijn nalatenschap. Een half uur nadat Gazet van Antwerpen dit nieuws bekendmaakte, kondigde Berger op een persconferentie aan dat hij zijn kandidatuur introk.

sare, vdaa

“De feiten zijn ernstig”, zo oordeelde de rechtbank eind maart. “De beklaagde had geen enkel respect voor de eigendomsrechten van de man, die door zijn hoge leeftijd en zijn zwakke gezondheid extra kwetsbaar was, wat de beklaagde goed wist. Hij heeft het vertrouwen van het slachtoffer, die dacht dat hij belangeloos geholpen werd door Berger, volledig beschaamd.”

De rechtbank was niettemin mild voor de CD&V-kandidaat. Ze verklaarde hem schuldig, maar verleende hem wel de gunst van de opschorting omdat hij de familie van het slachtoffer schadeloos heeft gesteld en omdat hij zelf een gezin van negen kinderen heeft. Omdat de gunst van de opschorting werd toegekend, zullen de feiten niet op zijn strafblad worden vermeld.

Freilich reageert op veroordeling

Voor de persconferentie van Berger woensdagmiddag reageerde Michael Freilich, de hoofdredacteur van het blad Joods Actueel, op het nieuws van de beschuldiging.

“Wat ik nu verneem, wat ik ook hoor vanuit zijn familie en vrienden en kennissen, is dat deze beschuldigingen te maken hebben met het feit dat hij geld probeerde in te zamelen als legaat voor de sociale organisatie achter ons”.

“Dat was het opzet en de bedoeling van de oudere man die ziek was en niet meer lang te leven had, met de vraag ‘Wilt u uw nalatenschap achterlaten?’. Dat is de versie van Aron Berger. De andere versie kennen we niet en ik ben ook niet de advocaat van de ene of de andere partij. Blijkbaar is hij wel veroordeeld, maar heeft hij geen strafblad gekregen. Dus u moet aan een jurist vragen wat dat juist betekent.”

Kan iemand die is veroordeeld een boegbeeld zijn voor de joodse gemeenschap?

“Goh, dat is inderdaad een moeilijke vraag, want ik ken niet alle details van de zaak”, antwoordde Freilich. “Ik denk dat het element dat hij geen strafblad heeft of dat het niet op zijn strafblad staat, toch enige uitweg zou kunnen bieden. We moeten van hem zelf horen wat dat was, hoe lang dat geleden is, en hoe de vork juist in de steel zit. Het maakt de hele zaak er niet gemakkelijker op.”

Woensdagmiddag maakte Berger op de persconferentie bekend dat hij zijn kandidatuur bij CD&V Antwerpen introk. “We kwamen niet tot een oplossing”, klonk het.

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio