Verkiezingen 2018 - Antwerpen

VIDEO. Aron Berger trekt kandidatuur in bij CD&V: “We kwamen niet tot een oplossing”

Aron Berger trekt zijn kandidatuur voor de Antwerpse lijst van CD&V in, na de opschudding die ontstond toen hij had gezegd dat hij vrouwen geen hand zou geven.

ph, doro

“We kwamen niet tot een oplossing, en dat betreur ik”, zegt de ultraorthodoxe jood op de persconferentie in Antwerpen die bijna een uur later begon dan voorzien. “Ik begrijp dus ook dat de samenleving hier een probleem mee had. Maar aan mijn kant is het iets wat ik altijd zo heb geleerd.”

Berger gaf na zijn korte toelichting geen antwoorden meer op bijkomende vragen, en ook Peeters brak de persconferentie af. Op het nieuws dat uw krant bracht over Berger die recent schuldig werd bevonden aan diefstal, werd niet gereageerd.

LEES OOK. Ultraorthodoxe CD&V-kandidaat recent schuldig bevonden aan diefstal

© BELGA

Peeters geeft duiding

CD&V-lijsttrekker Kris Peeters begon de persconferentie met uitleg over de oorspronkelijke wens van de CD&V om een ultraorthodoxe jood op de lijst te hebben. “Het is belangrijk dat de joodse gemeenschap deelneemt aan de politiek. Die is hier al 500 jaar, maar staat los van de rest van de samenleving.”

“We vinden het belangrijk dat we met hulp van mensen uit de gemeenschap die zogenaamde apartheid kunnen doorbreken. De stad mag geen stad zijn waar gemeenschappen elkaar niet ontmoeten. Er zijn, nadat Berger ons was voorgesteld, verschillende gesprekken geweest. Tot deze morgen. We hebben dus gezocht naar een manier om zijn gedachtegoed te kaderen binnen dat van de CD&V. Er ontstond gisteren een hele commotie geweest rond het handenschudden. Niemand twijfelt aan het respect dat meneer Berger heeft voor man én vrouw, maar we moesten een oplossing vinden. En daar zijn we helaas niet in geslaagd.”

(Lees verder onder de video van de persconferentie)

© BELGA

Verwarring voor persconferentie

De voltallige Vlaamse pers was in opperste verwarring voor aanvang van de persconferentie. Aan De Centrale, een Joodse instelling in de Nerviërsstraat, werd bijna een uur gewacht op de persconferentie Peeters om 12u had aangekondigd. Er zouden in het gebouw ook géén camera’s welkom zijn en er moest overlegd worden hoe het verder moest. Rond 12.50 uur mocht de pers dan toch naar binnen en mocht er toch gefilmd worden.

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, had deze ochtend met Berger gesproken. “Om 10 uur vanochtend wist hij nog niet wat er zou gezegd worden. Hij is wel geschokt door de heisa. Kris Peeters zelf is om 11 uur toegekomen dus eigenlijk hebben ze maar een uurtje om onderling te praten”, zei Freilich. “Berger zelf vertelde me deze ochtend dat hij de eer niet aan zichzelf zal houden. Als de partij hem niet meer wil, moeten ze hem maar zelf uit de partij zetten.”

Freilich had ook met Berger gesproken over de commotie dat hij vrouwen geen hand zou schudden. “Het is alleszins niet de bedoeling dat Berger een vrouw de hand zal schudden voor de verzamelde pers, maar als hij in een noodsituatie toch een vrouw een hand moet geven, zal hij dat doen omdat hij niemand wil beledigen.”

Ruzie met Friedman

Mosje Friedman, een Antwerpse jood die in het verleden de openbaarheid zocht in zaken rond opvoeding en scholen in de ultraorthodoxe gemeenschap, kwam zich op straat mengen in het debat. Dat leidde dan weer tot een heel bitse reactie van Michael Freilich van Joods Actueel, die vond dat hij daar niets te zoeken had.

Discussie

Is het de juiste beslissing volgens u dat Berger zich heeft teruggetrokken als kandidaat voor CD&V? En vindt u dat CD&V schade heeft opgelopen door deze hele affaire?

Laat ons in onderstaand invulformulier uw mening horen, een selectie van de reacties komt morgen in de krant. Lees ook verder onder het formulier

(Bekijk het interview met Freilich en beelden van de aankomst van Kris Peeters onder de foto)

© gva

Verkiezingsnieuws