Vlaamse vastgoedmarkt staat stil door registratierechten: “Sterkste terugval in jaren”

Archiefbeeld. Foto: Jimmy Kets

Vlaamse vastgoedmarkt staat stil door registratierechten: “Sterkste terugval in jaren”

Print

De vastgoedmarkt in Vlaanderen staat ‘on hold’, in afwachting van de nieuwe registratierechten die vanaf juni van kracht zouden worden. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen.

Kandidaat-kopers stellen in afwachting van de nieuwe regeling rond registratierechten de aankoop van een woning uit. Dat is goed te zien in de cijfers. Zo daalde het aantal vastgoedtransacties in het eerste kwartaal met 4 procent in vergelijking met een jaar eerder. “Dergelijke daling hebben we nog niet veel gezien. Het is de sterkste terugval in jaren”, aldus Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be. De krimp was het sterkst in de maanden februari en maart, met dalingen tot acht procent.

In Wallonië daarentegen steeg het aantal transacties met 2 procent. “Wallonië kende een record aan transacties, terwijl de Vlaamse vastgoedmarkt stilstaat”, zegt Van Opstal.

Als gevolg zijn de prijzen op de Vlaamse vastgoedmarkt in de eerste drie maanden van het jaar met 2 procent gedaald in vergelijking met de drie voorgaande maanden. “Om kopers toch over de meet te trekken, moeten verkopers de prijzen verlagen”, aldus nog notaris Van Opstal. De daling steekt af tegen de stijging van de prijzen in de voorgaande kwartalen.

Concreet bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in België in het eerste trimester 240.578 euro, of een prijsdaling met 1,3 procent in vergelijking met het laatste trimester van vorig jaar. Dat is wel nog ruim drie procent hoger dan het eerste trimester van 2017. In Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs van een woning twee procent tot 266.199 euro.

De gemiddelde prijs van een appartement in ons land daalde 0,4 procent tot 217.392 euro. In Vlaanderen steeg de prijs met 0,6 procent tot 224.534 euro.

De notarissen verwachten dat de vastgoedmarkt na de zomer weer aantrekt. “Er zijn geen argumenten om aan te nemen dat de daling structureel is.”

MEEST RECENT