Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Hoofdredacteur Joods Actueel over controverse Aron Berger: “Dan ook alle katholieken aan de deur bij CD&V?”

De Antwerpse ultraorthodoxe jood Aron Berger krijgt de negende plaats op de CD&V-lijst en zorgt voor veel reacties dinsdag. Ook zijn uitspraken uit het verleden worden nu naar boven gehaald. Zo zei Berger in 2013 op ATV dat “jongens en meisjes op dezelfde school kindermishandeling is”. Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, vindt de controverse rond Berger opgeklopt en hypocriet.

doro

DISCUSSIE. Aron Berger (CD&V) zegt vrouwen geen hand te geven: “Respectloos voor de Antwerpenaar”

De ultraorthodoxe of chassidische joden in Antwerpen koesteren een zeer conservatief, streng religieus wereldbeeld. In een gesprek met Joods Actueel over zijn kandidatuur maakt Aron Berger duidelijk dat hij niet van de standpunten van zijn gemeenschap zal afwijken. Op de vraag of hij vrouwen de hand zal schudden antwoordde hij: “Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.”

Ook uitspraken uit het verleden worden nu extra onder de loep genomen. Op ATV zei Berger in 2013 het volgende over jongens en meisjes die op dezelfde school zitten: “Dat is niet alleen discriminatie, maar ook kindermishandeling. Het is onaanvaardbaar.”

Golf van verontwaardiging in 2009

In 2009 kreeg de Joodse gemeenschap een golf van verontwaardiging over zich nadat rabbijnen hun geloofsgenoten hadden opgeroepen zich voorlopig niet in België te vestigen wegens “onbespreekbare onderwerpen” in een verplichte inburgeringscursus. “Maak van ons nu geen slecht ingeburgerde gemeenschap”, zei Berger toen in De Standaard. “Wij zijn een voorbeeld van integratie. En wij gedragen ons ook goed. Is dat niet belangrijker dan dat we een beetje vrijuit zitten te praten over seks en abortus? We vragen enkel dat er rekening gehouden wordt met enkele gevoeligheden.”

Reactie CD&V

“Respect en gelijkheid tussen mannen en vrouwen zijn en blijven voor CD&V elementaire waarden”, tweette de partij dinsdagnamiddag. “Daarover kan geen onduidelijkheid bestaan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© atv

Hypocriet

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, vindt de controverse rond Berger opgeklopt en hypocriet. “De regel is dat je respect hebt voor je eigen vrouw”, zegt hij aan ATV. “Je bent gehuwd en raakt enkel je eigen vrouw. Dat heeft niet met discriminatie te maken.”

Freilich heeft ook een boodschap aan CD&V. “Misschien moet de partij eerst voor eigen deur keren. Zolang vrouwen het priesterschap niet mogen opnemen, zou de partij ook alle katholieken aan de deur moeten zetten.”

Discussie

Wat vindt u? Kan CD&V op zijn lijst een plaats geven aan een ultraorthodoxe jood zoals Berger? Of moeten er eerst duidelijke afspraken komen over omgangsvormen of principiële kwesties?

Laat ons in onderstaand invulformulier uw mening horen, een selectie van de reacties komt morgen in de krant. Lees ook verder onder het formulier

Verkiezingsnieuws