Oost-Vlaams gouverneur droomt van gloednieuw operahuis langs de Schelde

Het zou zomaar kunnen in Kruibeke: een operagebouw à la Operahouse in Sydney. Tenminste, als de droom van Jan Briers uitkomt. Foto: rr

Oost-Vlaams gouverneur droomt van gloednieuw operahuis langs de Schelde

Print

De Oost-Vlaamse provinciegouverneur Jan Briers (64) droomt ervan, na zijn pensionering, werk te maken van een gloednieuw, architecturaal schitterend, Vlaams operahuis langs de Schelde.

“Antwerpen droomt van een opera aan de Schelde. Dat wordt mijn tweede project (naast een concertzaal voor Gent, red.), ergens op de grens met Oost-Vlaanderen”, aldus gouverneur Jan Briers in een gesprek met De Tijd.

De liefde van Briers voor cultuur is bekend. Zelf was hij jarenlang de drijvende kracht achter het Festival van Vlaanderen, dat door zijn vader werd gestart.

Maar dromen de Antwerpenaars van een opera-aan-de-Schelde? “Ik praat vaak met Antwerpenaars”, licht de gouverneur ons toe. “Daar leeft dat idee. Men beseft dat overal ter wereld een nieuwe architectuur is gegroeid rond kunst. De Opera van Sydney, het Guggenheim in Bilbao enz. En dan stel ik met vele anderen vast dat het hier bij ons ontbreekt aan een operahuis van de toekomst.”

“De opera’s in Antwerpen en Gent zijn relatief klein en er is een schrijnend tekort aan ruimte voor grote spektakels. Laten we samenwerken om ergens op de grens van Antwerpen en Oost-Vlaanderen zo’n nieuw operahuis op te richten: bijvoorbeeld in Kruibeke met zicht op de Hobokense Polders. Of bij Temse-Bornem. Realistisch? Als je niet mag dromen kom je nergens.”

“Dit is dan een droom van hemzelf”, reageert een bestuurslid van Kunsthuis, de koepel die het ballet en de opera in Vlaanderen coördineert.

“Een gouverneur moet niet verkozen worden”, grijnst de gewezen Antwerpse cultuurschepen Philippe Heylen én ondervoorzitter van Kunsthuis op zijn beurt. “Ik wil ook wel dromen, maar we hebben in Vlaanderen nog geen olie gevonden… De gouverneur is hier met zijn droom vooral voorbarig want het Kunsthuis is zelf in opdracht van Vlaanderen de oefening aan het doen om de huidige gebouwen te optimaliseren. Wat gaan we met die gebouwen doen? Dat van Gent moet dringend worden gerenoveerd, dat van Antwerpen ook, maar wat minder. Waar we daarnaast wel behoefte aan hebben is aan een soort gezamenlijk productiehuis met mogelijkheid tot onder meer decoropslag Maar, ik dacht dat de provincies niet meer bevoegd waren voor cultuur?”

MEEST RECENT