Verkiezingen 2018 - Antwerpen

DISCUSSIE. Kan CD&V op zijn lijst een plaats geven aan een ultraorthodoxe jood zoals Berger?

Foto: Joods Actueel

DISCUSSIE. Kan CD&V op zijn lijst een plaats geven aan een ultraorthodoxe jood zoals Berger?

Print
Antwerpen -

CD&V Antwerpen stelt morgen, woensdag, de 42-jarige Aron Berger voor als kandidaat op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. In een eerste interview op de website Joods Actueel zegt Berger, een ultraorthodoxe jood, zijn religieuze principes te handhaven. En bijvoorbeeld vrouwen geen hand te geven. Deze moeilijke situatie leidt tot reacties, ook bij andere partijen.

“Als voor stemmen in de stad nu al elementaire omgangsvormen en gelijkheid man-vrouw moeten wijken, dan getuigt dat van weinig respect voor onze stad, en alle Antwerpenaars”, zegt Philippe De Backer, staatssecretaris én lijsttrekker bij Open Vld. Kris Peeters, die de kandidaat zal voorstellen, benadrukte alvast, ook op Twitter, dat elke kandidaat op de lijst de gelijke positie van man en vrouw respecteert. En dat er dus mogelijk een probleem is voor Berger. Dat wordt meteen onderschreven door CD&V’er Hendrik Bogaert: “Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijst van CD&V omdat dit in strijd is met de basiswaarden van de partij.”

Die legt in het interview met Joods Actueel trouwens uit wat hij precies bedoelt. “Als ultraorthodoxe jood hou ik mij aan de regels van mijn geloof en zal ik uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een andere dame. Ik ben dan ook blij dat de CD&V begrip toont voor mijn overtuiging en ik denk dat dit de enige partij is die oor zou hebben naar deze argumentatie. Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook de respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.”

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, ziet de gedragsregel over het fysiek contact met vrouwen niét als een daad van discriminatie. “Het heeft puur met geloof en religieuze gewoontes te maken.”

Wat vindt u? Kan CD&V op zijn lijst een plaats geven aan een ultraorthodoxe jood zoals Berger? Of moeten er eerst duidelijke afspraken komen over omgangsvormen of principiële kwesties?

Laat ons in onderstaand invulformulier uw mening horen, een selectie van de reacties komt morgen in de krant. Lees ook verder onder het formulier

Lees ook: Chassidische Jood op lijst CD&V: “Dit is een belangrijke mijlpaal”

Verkiezingsnieuws