“We zoeken naar gelijkaardige kasseien”

Vlaamse overheid maakt elk jaar budget vrij om begijnhofhuisjes verder te restaureren

Print
Lier -

De meeste huizen in het Lierse begijnhof dateren van de zeventiende en de achttiende eeuw. Heel wat van die woningen verkeren in slechte staat.

OCMW en kerkfabriek

proberen het tij te keren.

De gebouwen in het begijnhof van Lier zijn voor ongeveer twee derde eigendom van het OCMW en een derde van de kerkfabriek Sint-Gummarus. De stad is eigenaar van de wegeninfrastructuur. In 1998 werd het begijnhof als Unesco Werelderfgoed erkend.

“De voorbije twee jaar hebben het OCMW en de kerkfabriek de woningen aan één zijde van de Kalvarieberg gerestaureerd. Momenteel zijn we bezig met de negen woningen in de Symforosastraat. Die restauratie zou in het voorjaar van 2019 klaar moeten zijn”, zegt OCMW-voorzitter Marleen Vanderpoorten (Open Vld).

“Dit jaar nog willen we een meerjarenerfgoedpremie aanvragen, liefst samen met de kerkfabriek. Dan krijgen we van de Vlaamse overheid elk jaar een budget waarmee we de begijnhofhuisjes verder kunnen restaureren. Ook het vernieuwen van de riolering en de straten maakt deel uit van deze werkwijze. Dat gebeurt in 2020”, hoopt Vanderpoorten.

“Dat betekent dat we alle kasseien moeten opbreken”, pikt architecte Ellen Boven in. “Nu liggen de kasseien trouwens te ver uit elkaar, waardoor ze loskomen en ook moeilijker begaanbaar zijn. We zijn dus in heel het land volop op zoek naar gelijkaardige kasseien. Daarna hopen we op vijf jaar tijd alle geplande restauraties te kunnen aanvatten. In eerste instantie gaat het dan om woningen in de Kalvarieberg, de Hellestaat en de Sint-Margaretastraat.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio