BOEK. Jean-Christophe Brisard & Lana Parshina - De dood van Hitler, het ware verhaal

Foto: hitler

BOEK. Jean-Christophe Brisard & Lana Parshina - De dood van Hitler, het ware verhaal

Print
Pleegde Adolf Hitler op 30 april 1945 zelfmoord in zijn Berlijnse bunker? Zo ja, gebruikte hij gif of een pistool? En wat gebeurde er vervolgens met zijn stoffelijke resten?

De meest verspreide en algemeen aanvaarde versie is dat de Russische legertop, bang voor Stalins onberekenbare woedeaanvallen, haar uiterste best heeft gedaan om restanten van Hitlers lichaam te recupereren. Die restanten zouden in een staatsarchief in Moskou achter slot en grendel rusten. Naar de validiteit ervan bleef het evenwel lange tijd raden. Niemand die hierover zijn nek durfde of mocht uitsteken.

Journalisten Jean-Christophe Brisard en Lana Parshina trokken naar Rusland in een ultieme poging het geheim alsnog te ontsluieren. Hun reconstructie (bemoeilijkt door talloze herhalingen en onnodige zijsprongetjes) leest bij momenten als een complotthriller, maar voegt au fond niets toe aan het debat. Voor de echte kenners is het allemaal oude koek en waren er al veel langer voldoende bewijzen, onder meer het deels bewaarde gebit, dat de stoffelijke resten wel degelijk die van de Führer zijn.

Polis, 318p, 22,99 euro

MEEST RECENT