© Instagram

Luik is volgens dit lijstje hipper dan Antwerpen en Gent

De hipste stad ter wereld, die vind je in Engeland dat met Brighton and Hove de hoofdvogel afschiet. Of dat is toch wat op te maken valt uit de Hipster Index van de Amerikaanse verhuisfirma MoveHub. Zij stelden een ranglijst op van 446 steden wereldwijd aan de hand van vijf kenmerken. Opvallend, in ons land moeten Gent en Antwerpen Luik laten voorgaan.

flb

Voor het tweede jaar op rij heeft MoveHub zijn Hipster Index vrijgegeven. In de top tien staan steden zoals Brighton and Hove, Portland, Salt Lake City, Seattle, Lissabon, Fort Lauderdale, Miami, Orlando, Helsinki en Spokane. In de volledige ranglijst van 446 steden zijn ook - in die volgorde - Luik, Gent, Antwerpen en Brussel opgenomen. Ze staan respectievelijk op plaats 170, 201, 218 en 219. Ook Charleroi duikt er in op, maar bengelt met plaats 404 helemaal achteraan.

Een opvallend resultaat, dat te danken is aan de vijf criteria op basis waarvan de Hipster Index wordt samengesteld: het aantal veganistische restaurantjes, koffiebars, platenzaken, tattooshops en tweedehandswinkels per 100.000 inwoners. Volgens MoveHub zijn dat namelijk de vijf kenmerken die hipsters typeren.

Koning van de koffie

Ook frappant is dat in de top tien zeven steden staan die in de VS liggen. Zij zijn blijkbaar de kampioen in het aantal tattooshops en veganistische eettentjes. Europa doet het dan weer vooral goed wat tweedehandswinkels betreft. Lissabon, Porto, Helsinki en Olso zijn daarin de toppers. En Austalië mag dan wel geen hoogvlieger genoteerd hebben, het is wel 'de koning van de koffie', klinkt het.

Dat er geen grote hippe steden zoals Parijs, Berlijn en Londen de ranglijst aanvoeren, heeft trouwens te maken met het feit dat de hippe buurten daar niet voldoende compenseren voor de minder hippe buurten.

MEER OVER Reizen