8 jaar cel voor brutale home invasion bij 88-jarige dame

Print
Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Hamed Tazi veroordeeld tot 8 jaar celstraf voor de brutale home invasion op de 88-jarige Ilse Hiby, op 2 juni 2017 in Antwerpen. Het slachtoffer werd bedreigd en urenlang vastgebonden in haar huis.

Hamid Tazi, die na zijn aanhouding nog voor een rel zorgde tussen burgermeester Bart De Wever (NV-A) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) door te ontsnappen uit een celwagen aan het hof van beroep, drong binnen bij de vrouw en bedreigde haar. “Mevrouw Hiby zat rustig in haar bed te lezen, toen de verdachte plots voor haar stond. Hij bedreigde haar met een groot mes en begon het huis te doorzoeken in de hoop waardevolle goederen te vinden.”

De oude dame hoopte de indringer te verschalken. Ze zei dat ze naar het toilet moest en probeerde de verdachte op te sluiten in haar slaapkamer. Maar dat pakte verkeerd uit. Hij sleurde de oude vrouw van de trap en bond haar met elektriciteitskabels vast aan de trapleuning. Toen de dame niet wilde vertellen waar ze haar geld had verstopt, gaf hij haar een harde trap tegen het hoofd. De vrouw zat meer dan twee uur vastgebonden. Toen ze zich eindelijk had losgewrikt en de hulpdiensten wilde verwittigen, bleek dat T. de telefoon onklaar had gemaakt.

Fotoherkenning

T. liep achteraf vrij snel tegen de lamp, omdat hij door de politie werd betrapt toen hij een rugzak met daarin de buit wilde verstoppen. Hij werd tijdens een fotoherkenning door het slachtoffer aangeduid als de dader. Hij legde inmiddels gedeeltelijke bekentenissen af.

De rechtbank noemde de feiten “zeer laakbaar”. “Beklaagde bedreigde haar, verwondde haar en bond haar urenlang vast aan de trap in haar woning. Ze moest zelfs toe voet om hulp gaan zoeken, omdat beklaagde de telefoon van zijn slachtoffer had onbruikbaar gemaakt. Hij heeft geen enkel respect voor de fysieke integriteit voor zijn slachtoffer en voor haar eigendomsrechter. Zijn daden waren zeer traumatiserend voor het slachtoffer en haar naasten. Beklaagde is bovendien niet aan zijn proefstuk toe en liep al verschillende zware straffen op voor diefstallen met geweld. Enkel een lange gevangenisstraf is gepast. De maatschappij moet beschermd worden en daarom stelt de rechtbank hem ook ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank voor een termijn van vijf jaar, bovenop de gevangenisstraf van 8 jaar.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio