Zes maanden cel gevorderd voor agent die racistische foto van Jinnih Beels verspreidde

Foto: rr

Zes maanden cel gevorderd voor agent die racistische foto van Jinnih Beels verspreidde

Print
Mechelen -

Het openbaar ministerie heeft maandag zes maanden cel gevorderd tegen Bert V.L., een 37-jarige inspecteur van de politiezone Mechelen-Willebroek, voor het verspreiden van een racistische foto van Jinnih Beels.

V.L. had in februari vorig jaar een fotocollage verspreid waarop toenmalig hoofd diversiteit van de Mechelse politie Jinnih Beels was afgebeeld samen met de tekst ‘En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat me niet aan’. Het parket noemde de feiten zeer ernstig.

“Deze foto met die tekst zet aan tot discriminatie ten aanzien van Jinnih Beels en alle andere mensen met een getaande huid”, klonk het. Bert V.L. werd door de korpsleiding voorlopig geschorst toen de feiten aan het licht kwamen. Hij meent dat hij collega’s wilde “sensibiliseren” en dat het om “humor” ging.

Racismewet

Volgens het openbaar ministerie maakt V.L. zich schuldig aan inbreuken op de racismewet uit 1981. Hij zag in de kantine van het commissariaat een fotocollage van Jinnih Beels, maar wou niet dat die in verkeerde handen kwam en dus verscheurde hij de collage. In die kantine kwamen immers ook bouwvakkers die in het commissariaat aan het werk waren. Twee weken later, tijdens een teamoverleg, maakte hij de foto na en plaatste er dezelfde tekst op.

In eerste instantie verklaarde hij dat hij zijn collega’s wilde sensibiliseren, daarna zei hij dat het om een grap ging. Het gerucht ging binnen het korps dat Beels niet iedereen een hand wilde geven. Blanke inspecteurs kregen geen hand, gekleurde collega’s wel. “De stelling die hier wordt geopperd, is dat zij zelf racistisch was”, zei het openbaar ministerie. “Er worden feiten gezocht om de eigen handelingen te vergoelijken. Mocht het echt gaan om sensibilisering, dan zou er een uitleg samen met die foto zijn verspreid. Humor mag geen manier zijn om aan te zetten tot discriminatie en haat. Hij wilde collega’s aanzetten tot haat tegen Jinnih Beels en alle andere mensen met getaande huid.” Daarop ontstond er gemor in de zaal, waar een dertigtal familieleden en collega’s van V.L. hadden postgevat.

Het parket vraagt een effectieve celstraf van zes maanden en een geldboete van 1200 euro. De man werd door de politiezone geschorst.

“Oliedomme actie”

Politiezone Mechelen-Willebroek (MeWi) stelt zich burgerlijke partij en vraagt 1 euro schadevergoeding. “Er is geen discussie over de materialiteit, die foto is gemaakt, maar wel over het morele element”, zegt meester Filiep Deruyck die de politiezone vertegenwoordigt. “Hoeveel explicieter kan een tekst zijn? Aanzetten tot discriminatie is heel duidelijk aanwezig, dit was niet om te sensibilseren. PZ MeWi voelt zich sterk aangetast in haar dedicatie en waarden.”

Volgens de verdediging van V.L. had hij enkel de bedoeling een grap te verspreiden en is er geen sprake van een misdrijf. “Hij wilde helemaal niet aanzetten tot discriminatie of haat, het was gewoon een zeer misplaatste grap, een oliedomme actie van mijn cliënt”, klonk het bij meester Frédéric Thiebaut.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio