Wereldkampioene Chantal Blaak wint Amstel Gold Race bij de vrouwen

Foto: Belga

Wereldkampioene Chantal Blaak wint Amstel Gold Race bij de vrouwen

Print

Wereldkampioen Chantal Blaak heeft autoritair de Amstel Gold Race bij de vrouwen gewonnen. Topfavoriete Anna Van der Breggen miste de beslissende vlucht.

Volg hier LIVE de Amstel Gold Race bij de mannen!

Wie deed Anna Van der Breggen wat? Dat was de vraag die iedereen zich stelde voor de start van de Amstel Gold Race voor vrouwen. De Nederlandse was vorig jaar outstanding in de heuvelklassiekers en won toen naast de Amstel ook nog de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar liet ze haar topconditie al zien met een indrukwekkende solozege in de Ronde van Vlaanderen.

Maar het werd niet het dagje van Van der Breggen. De kopvrouw van Boels-Dolmans kwam onderweg ten val. Zonder veel erg en ze kon snel weer verder, maar ideaal is anders. De topfavoriete miste nadien ook de beslissende vlucht toen acht rensters wegreden net na de Keutenberg.

Wereldkampioene Chantal Blaak wint Amstel Gold Race bij de vrouwen

Acht rensters doken met twee minuten voorsprong de finale in. De sprintsters Lepistö en Bronzini moesten overboord op de voorlaatste beklimming Cauberg, waarna het tactische spelletje bij de overige zes kon beginnen.

Wereldkampioene Chantal Blaak werd belaagd door Lucinda Brand, Alexis Ryan, Amanda Spratt, Audrey Cordon-Ragot en Riejanne Markus. Er werd geaarzeld en zo konden Lepistö en Bronzini toch weer aansluiten.

Op de laatste keer Cauberg (bij de vrouwen op 2,5 kilometer van de finish) voerden Brand en Spratt de forcing maar de wereldkampioene controleerde en in de sprint maakte Blaak het eenvoudig af.

 

“Voel al een paar weken dat ik in goede doen ben”

Vorig jaar was ploegmate Anna van der Breggen aan het feest in de Amstel Gold Race. Dit jaar mocht Chantal Blaak juichen. “Ik kreeg het vertrouwen van de ploeg”, zei ze na afloop, “en geweldig dat ik dan ook de zege grijp.”

Van der Breggen pakte vorig jaar het drieluik met de Amstel, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik en ook nu was ze torenhoog favoriet. “Dus mocht ik vooraf meeschuiven in de vroege vlucht”, aldus haar ploegmate Chantal Blaak. “Het was een van de scenario’s en het draaide ook goed uit. Ik voelde al een paar weken dat ik in goede doen was, maar die grote zege bleef uit. Nu heb ik die wel vast en ben ik zeer blij dat ik het vertrouwen van de ploeg kreeg.”

In de slotfase counterde ze heel wat aanvallen en won ze met gemak uiteindelijk de sprint. “Tja, ik voel me gewoon heel goed. Vroeger lag dat klimwerk me niet zo echt, maar intussen koers ik met veel meer vertrouwen bergop, kan ik meer dan aanklampen en durf ik zelf al eens aan te vallen. Geweldig dat ik hier win, en dan nog in de regenboogtrui. Dat maakt het zo bijzonder. De aanmoedigingen waren geweldig onderweg en ik maak het hier af voor de ploeg. Na de Ronde van Vlaanderen, die Anna van der Breggen won, hebben we hier nu ook de zege vast. Ik droomde ook van de Ronde (ze werd vijfde, red), maar heb daarna snel mijn zinnen op deze koers gezet en deze grote overwinning heb ik alvast beet.”

Uitslag:

1. Chantal Blaak

2. Lucinda Brand

3. Amanda Spratt

4. Riejanne Markus

5. Alexis Ryan

6. Audrey Cordon Ragot

7. Giorgia Bronzini

8. Lotta Paulina Lepistö

9. Eugenia Bujak

10. Marianne Vos

Meer sportnieuws