Modeontwerper Karl Lagerfeld is #metoo-beweging beu: “Als modellen niet willen dat iemand aan hun slip zit, moeten ze non worden!”

Foto: PN

Mode

Modeontwerper Karl Lagerfeld is #metoo-beweging beu: “Als modellen niet willen dat iemand aan hun slip zit, moeten ze non worden!”

Print

Ontwerper Karl Lagerfeld heeft weer eens een bizarre uitspraak gedaan, deze keer tijdens een interview met het Franse tijdschrift Numéro. Daarin maakt hij op een nogal brute manier duidelijk dat hij het heeft gehad met modellen die hun beklag doen over seksuele intimidatie.

Wat voorafging: de Britse stylist Karl Templer, ex-baas van het blad Interview ligt onder vuur. In februari beschuldigden drie modellen hem ervan dat hij hun slipje naar beneden trok zonder hun toestemming. De Duitse ontwerper Karl Lagerfeld, bekend voor zijn werk voor Chanel en Fendi, verdedigt de man nu. “Als je niet wil dat iemand je slip naar beneden trekt, word dan geen model! Word dan gewoon een non, er zal altijd plaats voor je zijn in het klooster”, zegt hij.

‘Metoo’-moeilijkheden

Lagerfeld, die naar eigen zeggen geen woord gelooft van de beschuldigen aan het adres van Templer, voegt eraan toe dat de hele ‘Metoo’-beweging het ontwerpers bijzonder moeilijk maakt. “Ik heb ergens gelezen dat je nu aan de dames moet vragen of ze zich comfortabel voelen tijdens het poseren. Tegenwoordig kan je als designer bijna je werk niet meer doen”, klinkt het nog.

Verder vindt hij het choquerend dat sommige vrouwen er twintig jaar hebben over gedaan om zich de gebeurtenissen te herinneren. “Om nog maar te zwijgen van het feit dat er geen getuigen zijn.”

Niet eerste bizarre uitspraak

Het is niet de eerste keer dat de modepaus opvallende uitspraken de wereld instuurt. Eerder pleitte hij al voor prostitutie. “Ik ben pro prostitutie. Ik bewonder de mensen die het doen. Het kan heel leuk zijn. Ik ben er zo dankbaar om. Mensen hebben verlichting nodig, anders gaan ze moorden”, waren zijn woorden.

Hij haat naar eigen zeggen ook kleine mannen. “Wat ik haat zijn gemene, lelijke mensen. Kleine mannen zijn het lelijkst. Vrouwen kunnen klein zijn, maar voor mannen is dat onmogelijk.”

NIET TE MISSEN