Moskou roept VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen

Foto: REUTERS

Moskou roept VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen

Print

Rusland heeft zaterdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeengeroepen na de westerse aanvallen op Syrië. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt. De VN-Raad moet het hebben over de “agressieve acties van de VS en hun bondgenoten”, aldus de Russische president Vladimir Poetin.

Hij zei dat de “in mise-en-scène gezette” aanval met chemische wapens van vorige zaterdag in de Syrische stad Douma voor de westerse landen een “voorwendsel” was voor een aanval op Syrië. De huidige “escalatie heeft een destructieve impact op het hele systeem van internationale betrekkingen”.

Poetin veroordeelt de aanvallen door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk dan ook “met de grootste kracht”. Het Kremlin stipt ook aan dat Rusland de “legitieme” Syrische regering helpt “in het bekampen” van terrorisme”.

Volgens woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is Syrië, dat al jaren weerstaat aan een “terroristische agressie”, door het Westen is aangevallen terwijl dat land “een kans op een vreedzame toekomst” had.

De woordvoerster verwees daarmee naar het feit dat het door Moskou gesteunde regeringsleger de laatste maanden een groot deel van het territorium, dat in handen van opstandelingen was, heeft heroverd.

Nu in het nieuws