Syrië en Rusland reageren furieus, Michel heeft begrip voor raketaanvallen

Een beeld van de Syrische staatstelevisie Foto: AP

Syrië en Rusland reageren furieus, Michel heeft begrip voor raketaanvallen

Print

De aanvallen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn een “flagrante schending van het internationaal recht en tonen de minachting aan van die staten voor het internationaal recht”. Dat schrijft het door de staat gecontroleerde Syrische nieuwsagentschap Sana. Ook Rusland reageert kwaad.

Volgens Sana werd een onderzoeksinstelling in Barzeh, ten noorden van Damascus, aangevallen. Een ander doelwit was een militaire basis in de regio Homs. Berichten over de precieze schade of slachtoffers zijn er voorlopig niet. Het Syrische regime zegt dat de actie van de westerse landen “gedoemd is te mislukken”.

Iran veroordeelde de aanval al, ook Rusland is kwaad. “De acties van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in Syrië zullen niet zonder gevolgen blijven”, zei de Russische ambassadeur in Washington. De ambassadeur zei ook dat de VS niet het recht hebben om andere landen te beschuldigen, terwijl ze zelf over het grootste arsenaal chemische wapens ter wereld beschikken.

Michel heeft begrip

Premier Charles Michel toonde zaterdagochtend begrip voor de aanvallen. “De Belgische regering veroordeelt het gebruik van chemische wapens in Syrië. We tonen begrip voor de gezamenlijke actie van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De focus moet nu gelegd worden op politieke onderhandelingen om escalatie te vermijden”, klonk het in een tweet.

Europees president Donald Tusk drukt zich iets feller uit op Twitter. ‘Het Syrische regime, net als Rusland en Iran, kunnen niet doorgaan met deze menselijke tragedie.’ Tusk voegt eraan toe dat de EU ‘samen met onze bondgenoten aan de kant van de rechtvaardigheid’ staat.

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker roept de internationale gemeenschap op om de gebruikers van chemische wapens te identificeren en verantwoording te laten afleggen. “Zoals de Europese Commissie eerder al verklaarde, is het gebruik van chemische wapens in elke situatie onaanvaardbaar, en moet het in de strengste bewoordingen veroordeeld worden”, aldus Juncker, die spreekt van een “vreselijke aanval met chemische wapens die het Syrische regime uitvoerde tegen burgers van Douma op 7 april”.

Dit was niet de eerste keer dat het Syrische regime chemische wapens gebruikte tegen burgers, maar deze aanval moet wel de laatste zijn geweest. “Nu het achtste jaar van het conflict is ingegaan, is Syrië wanhopig op zoek naar een duurzaam staakt-het-vuren dat door alle partijen wordt gerespecteerd en de weg opent naar een politieke oplossing via het door de VN-geleide vredesproces van Genève. Dat moet voor eens en altijd vrede brengen in het land”, aldus Juncker. “Na al het leed dat het heeft moeten doorstaan, verdient Syrië niets minder.”

Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani tweette dat “Europa een grotere rol moet spelen om de vrede te verzekeren en de verergering van de humanitaire crisissen, zoals het lijden van het Syrische volk, te voorkomen”. “Maandag voeren we een debat tijdens de plenaire zitting in Straatsburg”, klinkt het.

NAVO gaat akkoord

De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, steunt de aanval van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk tegen vermoedelijke gifgasfaciliteiten in Syrië. “Dit zal de capaciteit van de machthebbers inperken om nog mensen in Syrië met chemische wapens aan te vallen”, zei Stoltenberg zaterdag in Brussel, waar het bondgenootschap zijn hoofdkwartier heeft.

De Navo veroordeelde herhaaldelijk de Syrische inzet van chemische wapens als een duidelijk inbreuk tegen de internationale regels. “Het gebruik van chemische wapens valt niet te accepteren en de verantwoordelijken moeten verantwoording afleggen”, zei Stoltenberg.

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben samen de militaire aanval tegen Syrië uitgevoerd. Ze richtten zich volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie op drie doelwitten. Het was een beperkte actie, zei defensieminister James Mattis in het Pentagon.

Turkije vindt aanvallen “gepast”

Turkije acht de aanvallen van Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië van zaterdag op doelwitten in Syrië een “gepaste reactie” na de veronderstelde gifgasaanval van vorige zaterdag in de Syrische stad Douma.

“Wij verwelkomen deze operatie die het geweten van de hele mensheid oplucht”, na de gifgasaanval op Douma, aldus een communiqué van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het schrijft het gebruik van chemische wapens toe aan Damascus.

“Het Syrische regime, dat zijn eigen volk al meer dan zeven jaar tiranniseert, met zowel conventionele als chemische wapens, heeft een zwaar passief aan misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden”, zegt Ankara. “Het geweten van de internationale gemeenschap heeft vanuit dit oogpunt geen enkele twijfel.”

Peking “kant zich tegen gebruik van geweld”

China heeft zaterdag na de aanvallen van drie westerse mogendheden in Syrië gezegd “tegen het gebruik van geweld gekant te zijn” en eist een terugkeer “naar het kader van het internationaal recht”.

“Wij verzetten ons constant tegen het gebruik van geweld in internationale betrekkingen, en wij schragen de eerbied voor de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van alle landen”, zei woordvoerstrer Hua Chunying van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Wij roepen de betrokken partijen om terug te keren naar het kader van het internationaal recht en de crisis via dialoog en onderhandeling op te lossen”, zegt de woordvoerster in een communiqué. “Elke unilaterale militaire actie die ingaat tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties spreekt de principes en elementaire normen van het volkerenrecht tegen, en bemoeilijkt alleen maar een oplossing van het Syrische probleem”.

Japan steunt interventie

De Japanse eerste minister Shinzo Abe zegt dat zijn land de beslissing van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië steunt om Syrië aan te vallen, als antwoord op een dodelijke gifgasaanval nabij Damascus.

“Wij steunen de vastberadenheid van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk om het gebruik van scheikundige wapens niet te dulden”, zei Abe zaterdag tegenover verslaggevers.

In een toespraak viel zijn minister van Buitenlandse Zaken Taro Kono hem bij: “Een land en hen die chemische wapens gebruikten, dienen gestraft.”

Protesten

In de Syrische hoofdstad Damascus kwamen na de aanvallen tientallen inwoners de straat opgetrokken om hun steun te betuigen aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Dat bericht de door de staat gecontroleerde televisie in Syrië.

De inwoners zwaaien met Syrische vlaggen en klappen in hun handen. Ze kwamen bijeen kort nadat de door de Verenigde Staten geleide bombardementen de buitenwijken van de hoofdstad hadden getroffen.

Syrië en Rusland reageren furieus, Michel heeft begrip voor raketaanvallen
Foto: REUTERS

Nu in het nieuws