Marc Coucke al zeker 15 miljoen armer

Marc Coucke. Foto: BELGA

Marc Coucke al zeker 15 miljoen armer

Print

Marc Coucke kan niet meer zomaar aan zijn geld. Een gevolg van de overnameperikelen van Omega Pharma door het Amerikaanse Perrigo. Coucke wilde vorig jaar 50 miljoen weghalen uit zijn holding Alychlo, maar daar staken de Amerikanen een stokje voor. Het kost hem sowieso 15 miljoen.

Marc Coucke kan niet zomaar meer aan zijn geld, een gevolg van de overnameperikelen van Omega Pharma door het Amerikaanse Perrigo. Coucke wilde vorig jaar 50 miljoen weghalen uit zijn holding Alychlo, maar daar staken de Amerikanen een stokje voor. Het kost hem sowieso 15 miljoen.

Coucke dacht eind vorig jaar een goede zaak te doen. Door nog snel 50 miljoen te halen uit zijn investeringsholding, wilde hij een nieuwe belastingwet, die op 1 januari in werking trad, te snel af zijn. De nieuwe wet legt een belasting op van 30% op kapitaal dat uit een vennootschap wordt gehaald.

Het leidde eind vorig jaar tot een stormloop van bedrijfsleiders die nog snel belastingvrij het kapitaal van hun vennootschap verlaagden. Duizenden ondernemers slaagden in die opzet, maar niet Marc Coucke. Toen hij zichzelf op 50 miljoen wilde trakteren, dagvaardde Perrigo hem prompt, zeggen meerdere bronnen.

Die stap kost Coucke hoe dan ook 15 miljoen euro. Een bedrag waarmee je op de transfermarkt al een behoorlijke spits voor Anderlecht kan kopen. Zelfs als de Amerikanen hun claim verliezen, zal hij 30% belasting moeten betalen op het uitgekeerde bedrag.

Nu in het nieuws