Politie waarschuwt na Facebook-berichten over dodelijke ongevallen: “Niet op ingaan”

“Er is een zwaar ongeval gebeurd met veel slachtoffers. Help de slachtoffers identificeren...”, zo staat in een bericht dat op Facebook wordt gedeeld. Op de foto staat een autowrak en de hulpdiensten. “Negeren”, reageert de politie.

tg

Vandaag, vrijdag, zou er in het West-Vlaamse Wijtschate weer zo een drama zijn gebeurd. Met veel doden en gewonden. Waar, wordt niet gemeld in het Facebookbericht. Er wordt wel doorverwezen naar een website om te kijken of er eventueel familieleden van u bij de slachtoffer zijn om de politie te helpen bij de identificatie.

De plaats van het ongeval wordt automatisch aangepast aan de woonplaats van het Facebookgebruiker. Zo is het bericht ook al opgedoken in Limburg.

“Niet op ingaan”, zegt de politiezone Arro Ieper. Het bericht is vals. Bovendien, wij communiceren nooit over slachtoffers via Facebook of andere sociale media.”

Het bericht verwijst door naar de website http://ongevall.com/neth. Om op die site te geraken moet je je login en paswoord van Facebook geven. Doet je dat, gebeurt er niets. Maar de mensen of organisatie achter de dubieuze website, beschikken dan wel over je gegevens. Niet doen dus!

Nu in het nieuws