© put

Verwerkingsbedrijf Eurokip vraagt label voor getroffen vlees aan slachterijen na terugroepactie in Carrefour

“Een op de twintig geslachte kippen is besmet met salmonellabacterie”

Vleesverwerkingsbedrijf Eurokip vraagt dat slachterijen hun besmet kippenvlees labelen wanneer het op de markt gebracht wordt. Nu wordt het vlees pas na de verwerking getest, waardoor het soms al in de rekken belandt en teruggeroepen moet worden.

Mattias Goossens

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stuurde gisteren een persmededeling uit waarin stond dat een lot kippenvlees met ­salmonella teruggeroepen werd.

“Het is de eerste keer dat wij dergelijk bericht zien verschijnen en onze naam plots in het nieuws komt”, reageert zaakvoerder Luc De Waele. “Het terugroepen van besmet vlees gebeurt wel vaker dankzij de vele voedselcontroles. Maar het lijkt nu alsof het FAVV na de schandalen van afgelopen maanden met een persbericht wil aantonen dat het echt wel zijn best doet.”

Zelf testen

Zolang slachterijen kippen die besmet zijn met salmonella mogen slachten en op de markt brengen, zullen er volgens De Waele nog veel van dergelijke berichten volgen. “5% van alle geslachte kippen is besmet met de salmonellabacterie. Slachterijen verkopen dat vlees aan ons zonder dat wij weten dat het om besmet vlees gaat. Wij testen dat vlees wekelijks zelf op de aanwezigheid van bacteriën als e. coli en salmonella, wat zo'n vijfduizend euro per maand kost. En een terugroepactie van besmet vlees kost nog eens extra geld. Ook wij zouden deze situaties dus liever vermijden, en dat kan als de slachterijen bij het leveren van het vlees duidelijk maken welk vlees van besmette kippen komt.”

Grondig verhitten

In dit geval ging het om het product ‘gekruid gevogelte gehakt’ met lotnummer 95433. In het Waasland werd het enkel in de Carrefour van Temse verkocht tussen 5 en 9 april. In totaal gaat het om zo’n honderd kilo besmet vlees dat naar een tiental winkels in het hele land verspreid werd. Het eten van besmet vlees kan leiden tot koorts, buikkrampen en diarree binnen de achtenveertig uur na consumptie.

“Wanneer het vlees tot in de kern gegaard wordt tot op zeventig graden, sterft de bacterie”, verduidelijkt De Waele. “Onderzoek heeft echter uitgewezen dat niet alle consumenten hun vlees zo grondig bakken. Daarom is een terugroep van besmet vlees nodig.”

De verkooppunten zijn op de hoogte gebracht. Wie het bewuste product kocht, krijgt een terugbetaling aan de kassa.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio