© BELGA

CDH trekt vraag terug om vrouw van premier Michel te ondervragen in F-16-gate

De Franstalige christendemocraten trekken hun uitnodiging in om Amélie Derbaudrenghien, defensieadviseur op het kabinet-Wilmès en partner van premier Michel, te horen in het parlement over het F-16-dossier. ”Het was een misverstand.”

Commissievoorzitster Karolien Grosemans (N-VA) stuurde Michels partner een uitnodiging om volgende woensdag gehoord te worden in de commissie-Defensie over de F-16-affaire. Grosemans kreeg van alle fracties de namen door van wie zij willen horen in de F-16-saga. Op het lijstje van het CDH stond Amélie Derbaudrenghien. Zonder die lijstjes te filteren stuurde Grosemans alle namen - meer dan 30 - een uitnodiging.

Door zo veel mensen op te roepen, die in één dag gehoord moeten worden, wilde Grosemans de vis verdrinken en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) uit de wind zetten, klinkt het. Grosemans zelf laat onze redactie weten dat ze de commissie altijd betrokken heeft in het proces van de getuigenverhoren, en dat de leden ervan het unaniem eens waren met haar werkwijze. “Zo kan ik nooit iets goed doen”, zucht de Limburgse commissievoorzitster. “Ik heb ervoor gekozen om niet te filteren omdat mij anders verweten kon worden dat ik zaken in de doofpot zou willen stoppen. Maar nu ik iedereen aan bod heb laten komen, zeggen ze dat ik de vis heb willen laten verdrinken.”

In de entourage van Michel noemde men het nieuws een “beschadigingsoperatie” van CDH, maar die stellen nu dat het om een misverstand gaat. “We hebben mevrouw Derbaudrenghien nooit gevraagd om te komen”, zegt CDH-commissielid Georges Dallemagne aan De Standaard. “Een overijverige medewerker heeft de defensieadviseurs van meerdere federale kabinetten aan onze lijst van oproepen toegevoegd.”

Vier militairen alweer aan het werk

De vier topmilitairen die (naar eigen zeggen om de audits niet te hinderen) vrijwillig op non-actief werden geplaatst, zijn volgens De Morgen sinds gisteren weer aan het werk. Het gaat om generaals Vansina en Roelandts en kolonels Letten en Van Pee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER