Gemengde gevoelens bij vakbonden over Amerikaanse plannen Van Hool

Archiefbeeld. Foto: BELGA

Gemengde gevoelens bij vakbonden over Amerikaanse plannen Van Hool

Print
Lier -

Dat busbouwer Van Hool een fabriek gaat bouwen in de Verenigde Staten, wordt door de vakbonden met gemengde gevoelens onthaald. Een van de bonden is voorzichtig positief, al is er ook ongemak bij het idee dat medewerkers in Koningshooikt Amerikaanse collega’s zouden opleiden.

Van Hool maakte donderdag bekend dat het omgerekend zo’n 38,2 miljoen euro zal investeren in een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Tennessee. De busbouwer uit Koningshooikt doet dat omdat een wet openbare besturen verplicht voertuigen te kopen die in het land zelf zijn gebouwd. Van Hool gaf ook te kennen dat Amerikaanse medewerkers door medewerkers in Macedonië en België zullen worden opgeleid.

ABVV-secretaris Hans Vaneerdewegh is voorzichtig positief: “Ik begrijp de situatie over Amerika, en als de informatie klopt dat men alleen de lijnbussen wil overplaatsen, dan kan dat goede reclame zijn die hier misschien extra werk kan opleveren in het hogere segment van bussen”, stelt hij. “Voorlopig willen we dit positief benaderen, maar wel waakzaam toekijken.”

Volgens ACV-secretaris Marc De Hert is er toch de vrees dat ook touringcars op termijn zouden kunnen meeschuiven naar de Verenigde Staten. “Als mensen hier een opleiding zouden moeten geven aan Amerikaanse collega’s, dan ligt dat moeilijk. Zoals met Macedonië destijds is er de vrees voor de afbouw van een eigen job. Dat is menselijk”, stelt hij.

Ook bij de liberale vakbond ACLVB stelt secretaris Christophe Van Audenhove zich vragen. “Ik ben zeer benieuwd naar hoe ze dit in de praktijk zien. Je moet niet bij de pakken blijven zitten, maar hoe gaat men die opleiding aanbieden, wie gaat dat geven en zal men het Engels voldoende machtig zijn?”, klinkt het.