“Reinig je gezicht twee keer per dag. Ook als je geen make-up draagt”

Beauty

“Reinig je gezicht twee keer per dag. Ook als je geen make-up draagt”

Print

“Iedereen mooi”, heet het boek van visagiste Angelique Vandewinkel. En daarmee bedoelt de bekende visagiste echt iedereen, ook wie liever geen make-up draagt. Er is maar één ding dat wel moet van haar: je huid goed reinigen. ’s Ochtends en ’s avonds.

Haar boek gaat over make-up, maar reinigen is haar stokpaardje. “Het is de beste manier om een mooie huid te krijgen en je ziet het resultaat al snel”, zegt Angelique, die je wellicht kent als visagiste uit de televisieprogramma’s met Jani. “Toch slaan veel vrouwen het over: ze dragen soms meer zorg voor hun kleding dan voor hun gezicht. Terwijl je daar toch elke dag naar kijkt. ”

Is het zo erg, een keertje met make-up gaan slapen?

“Als je dat één keer per jaar doet, is het geen drama. Maar sla het elke dag over en je huid wordt ruw, onzuiver, dof, … We krijgen allemaal rimpels en we verouderen allemaal, maar ik kan wel zien aan een huid of ze goed verzorgd is geweest. Ik noem het ‘huidkarma’: als je je huid goed verzorgt, loont dat. Ik zie het soms in mijn workshops. Er was eens een moeder die met haar dochters deelnam: natuurlijk had de mama meer rimpels, maar haar huid was er beter aan toe dan die van haar dochters. En dat kwam omdat ze goed reinigde”.

“Reinig je gezicht twee keer per dag. Ook als je geen make-up draagt”

Ok. We zijn overtuigd. Hoe pakken we dat aan, dat reinigen?

“Ik gebruik liefst een reinigingsmelk, die je aanbrengt met natte vingertoppen. Die spoel je af met water. Daarna ga je tonifiëren: water is niet zo goed voor je huid, dus met een lotion of tonic neutraliseer je die effecten, sluit je de poriën en maak je dat de huid producten beter opneemt. Dat hoort er echt bij, zoals balsem bij een shampoo hoort. Daarna ga je hydrateren en ’s ochtends raad ik aan om ook een zonnebescherming te gebruiken. Dat hoeft niet elke dag een factor 50 te zijn, maar bescherming tegen de zon is wel belangrijk om je te beschermen tegen veroudering en huidkanker. ’s Avonds haal je eerst je make-up weg en ga je nog voorreinigen met een olie, die talg en onzuiverheden gaat weghalen. Vergeet ook je hals niet, want die is even belangrijk als je gezicht.”

Kunnen we geen stappen overslaan als we moe zijn en in ons bed willen kruipen?

“Mijn tip is : reinig voor je ’s avonds in de zetel gaat zitten, want net voor je gaat slapen heb je er inderdaad geen zin in. Ik doe het terwijl mijn kinderen zich wassen, dan kan ik meteen in de gaten houden of ze hun tanden goed poetsen en geef ik het goede voorbeeld. ’s Ochtends reinig ik eerst mijn gezicht, dan doe ik mijn huishoudelijke taken en dan pas gebruik ik make-up. Make-up oogt trouwens veel mooier op een goed gereinigde huid.”

“Reinig je gezicht twee keer per dag. Ook als je geen make-up draagt”

Waarop moet je letten als je een reiniger koopt?

“Kies voor een product van goede kwaliteit, niet te geparfumeerd. Ik ben zelf meer voor een reinigingsmelk dan voor een gel of een mousse, omdat die altijd iets meer uitdrogen. Die producten kan je wel gebruiken als je tijdelijk wat last hebt van acne. Breng de melk aan met vochtige vingers in cirkelvormige bewegingen, niet met een watje. Was af met water, bijvoorbeeld met een washandje.”

Hoe snel zie je resultaat van een goede reiniging?

“Heel snel. Ik heb enkele jaren geleden een vrouw leren kennen op skivakantie, die eens naar één van mijn workshops was gekomen. Een tijdje later zag ik haar terug en het viel me op hoe goed ze er uit zag. Het enige verschil was dat ze was begonnen met haar huid goed te reinigen. Ik vergelijk het met tanden poetsen: dat doe je ook elke dag ’s ochtends en ’s avonds? En hoe jonger je ermee begint, hoe meer resultaat je hebt als je ouder wordt.”

Iedereen Mooi, Angelique over de kracht van make-up van Angelique Vandenwinkel is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24.99 euro

Meer tips van Angelique vind je op haar website www.angeliquevandewinkel.be

NIET TE MISSEN