DISCUSSIE. Wet overtreden als het veiliger is? “Burgerlijke ongehoorzaamheid niet de oplossing”

Stef Willems (rechts) is niet te spreken over de oproep. Foto: Pol De Wilde, Belga

DISCUSSIE. Wet overtreden als het veiliger is? “Burgerlijke ongehoorzaamheid niet de oplossing”

Print

Vias, het voormalige Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid, is niet te spreken over de oproep van verkeersdeskundige Johan De Mol (UGent) om verkeersboetes aan te vechten als die gemaakt zijn omdat het veiliger was om de wet te overtreden. “Burgerlijke ongehoorzaamheid is niet de oplossing”, zegt woordvoerder Stef Willems.

De zoon van verkeersdeskundige Johan De Mol, verbonden aan de UGent, vocht een verkeersboete aan die hij had gekregen omdat hij dertig meter tegen de richting had gefietst om vier gevaarlijke kruispunten te vermijden. De rechter gaf uiteindelijk geen boete. “Officieel omdat er onvoldoende bewijzen waren”, aldus De Mol. Maar hij vermoedt dat de rechter rekening hield met het argument dat het veiliger was als fietser om de wet te overtreden. Hij vindt een boete dan ook onrechtvaardig, en stelt dat de wegbeheerder die zou moeten betalen en niet de fietser. Hij roept op om dergelijke boetes aan te vechten. De wet overtreden omdat het veiliger is voor de fietser, moet met andere woorden kunnen.

Zijn oproep kan niet rekenen op veel steun van Vias, het voormalige BIVV. “Er is een verkeersreglement voor een reden, en iedereen wordt verwacht dat te volgen - fietsers én automobilisten”, zegt woordvoerder Stef Willems. “Als we met z’n allen een eigen interpretatie beginnen te geven aan dat reglement, wordt het overbodig. Als je om drie uur ’s nachts voor een rood licht staat, ga je dat toch ook niet negeren ‘omdat er toch niemand is’.”

Willems erkent wel dat er op veel plaatsen problemen zijn met de infrastructuur, met name voor fietsers. “We moeten een kat een kat noemen. Maar burgerlijke ongehoorzaamheid is niet de oplossing. Er ís wel een oplossing, en die heet dialoog en overleg. Gevaarlijke situaties en kruispunten moeten worden aangekaart bij de wegbeheerder, zijnde de burgemeester of het Vlaams Gewest. De wet overtreden is niet de juiste manier.”

De Vlaams Stichting Verkeerskunde (VSV) is dezelfde mening toebedeeld. “De wet is de wet en wie hem overtreedt, krijgt een boete. Het staat iedereen natuurlijk vrij om zich daartegen te verdedigen voor de rechtbank, maar daarom hoef je nog niet op te roepen om overtredingen te begaan”, reageert woordvoerder Werner De Dobbeleer van de VSV.

Wat vind jij van de oproep van de verkeersexperts om overtredingen te begaan als fietser als dat veiliger is? Ken je zelf verkeerssituaties in Antwerpen waar je de regels zou overtreden omdat dat veiliger is?

Laat ons in onderstaand invulformulier uw mening horen, een selectie van de reacties komt morgen in de krant.

Nu in het nieuws