Vakantie

Waarom volwassenen op springkastelen willen en zeemeerminnenstaarten dragen

Print

Foto: Shutterstock / IG

Deze zomer komen er vier springkastelenfestivals naar ons land. En wie dat springen maar niets vindt, kan leren zwemmen met een staart op een zeemeerminnenfestival. Plezier maken als een kind, maar dan op volwassen leeftijd. Het is een trend die is overgewaaid uit Londen, waar dames en heren zich vorig jaar mochten uitleven in een ballenbad op maat. Maar waarom is dit zo'n rage? Maarten Leyts, oprichter van het Gentse trendbureau Trendwolves, legt het uit.

“In onze kindertijd doen we veel leuke ervaringen op. Daar wordt vandaag, in onze op experience-gedreven maatschappij, enorm op ingespeeld. We krijgen de kans om alles opnieuw te beleven”, zegt Maarten Leyts. Deze trend heeft volgens de expert niets met nostalgische gevoelens te maken, eerder met een vertroebeling van de scheidingslijn tussen de kindertijd en volwassen zijn. “Dit is het zogenaamde kidult-effect, een samentrekking van ‘kid’ en ‘adult’ die de overlapping van verschillende levensfases omschrijft. We willen langer jong zijn en de buitenwereld vindt ons ook langer jong. Ongeveer tot ons 45ste”, zegt hij.

Langer jong

“We merken al vijftien tot twintig jaar dat specifieke kinder- of tieneractiviteiten gewoon doorgaan tot we volwassen zijn. Gamen, bijvoorbeeld, was vroeger voorbehouden voor jongvolwassenen, terwijl er vandaag veel volwassenen zich ontspannen met een console in de hand. Je ziet de verschuiving ook in tekenfilms. Vroeger had je Tom en Jerry voor de kleinsten, nu is er Pixar die animatiefilms maakt voor alle leeftijden”, klinkt het. Daarnaast zet de trend zich ook door in onze kleerkast. “Als veertiger met een jeans gaan werken was een paar decennia geleden not done. Denim was iets voor in de kleerkast van rebelse jongeren, maar tegenwoordig is ook dat beeld vervaagd en kan je gerust gaan werken in je favoriete jeans."

Uittips voor volwassenen die zich willen uitleven als een kind:

Waarom volwassenen op springkastelen willen en zeemeerminnenstaarten dragen

Zeemeerminnenfestival Mermates

Wat? Het laatste weekend van april staat helemaal in het teken van de zeemeermin. Tijdens de internationale merconvention die naar België komt, kan je allerlei workshops volgen. Denk aan een les synchroonzwemmen, mermaiding (zwemmen als Ariël), zwemmen tussen tropische vissen of een inleiding tot onderwaterfotografie.

Waar? Duikcentrum Todi, be-MINE 1, 3582 Beringen
Wanneer? Op zaterdag 28 en zondag 29 april.
Prijs: 25 euro.
Meer info: www.facebook.com/MermatesEUSpringkastelenrace Air Games

Wat? Leg een parcours van vijf kilometer af, met indrukwekkende springkastelen als hindernis. Zo moet je zien over de Big Slide te klimmen en spring je van opblaasbal naar opblaasbal in een van de volgende fases van het traject. Dat alles gebeurt in een charmant kader, zoals het Domein Puyenbroeck in het Oost-Vlaamse Wachtebeke.

Waar? Op acht verschillende locaties in België.
Wanneer? tussen 22 april en 7 oktober.
Prijs: De eerste 500 tickets kosten 30 euro, elke week erna komt er tien euro bij.
Meer info: www.air-games.com
SummerBounce

Wat? Het evenement omschrijft zichzelf als een 'throwbackfestival' naar je kindertijd. Leef je uit op springkastelen in allerei vormen en kleuren en een gigantisch springkussen van duizend vierkante meter. Even uitgesprongen? Dan kan je plezier maken in het enorme ballenbad, of gewoon even gaan uitrusten in een van de hangmatten op het terrein. Geen kinderen toegelaten, minimumleeftijd is achttien jaar.

Waar? Nachtegalenpark in Antwerpen
Wanneer? Zaterdag 30 juni.
Prijs: Vanaf 24,99 euro
Meer info: summerbounce.be/nl/home
 Airland

Wat? Een puzzel, betaande uit verschillende springkastelen (glijbanen, klimtorens, base-jumps,...) vormen 's werelds grootste opblaasbare pretpark. Het beslaat een oppervlakte van 1.800 kubieke meter, waarop kinderen vanaf zes jaar tot tieners van zestien jaar los kunnen gaan.
Waar? Recreatiedomein De Ster, Sint-Nikaals
Wanneer? Zaterdag 21 en zondag 22 april.
Prijs: Vanaf 5 euro voor een uur springplezier.
Meer info: qless.beThe Big Bounce

Wat? De tweede editie van het springkastelefestival voor volwassenen in Sint-Niklaas. Verwacht je aan ruim honderd springkastelen en ballenbaden. Op zaterdag is het festival enkel toegankelijk voor mensen ouder dan 18 jaar, op wordt The Big Bounce een gezinsfestival.

Waar? Recreatiedomein De Ster, Sint-Nikaals
Wanneer? Zaterdag 22 en zondag 23 september.
Prijs: aan de kassa kosten tickets 30 euro
Meer info:  www.thebigbounce.be

NIET TE MISSEN