Orbán stevent opnieuw af op tweederdemeerderheid in Hongaars parlement

Viktor Orbán Foto: AFP

Orbán stevent opnieuw af op tweederdemeerderheid in Hongaars parlement

Print

In Hongarije heeft de rechts-populistische en eurosceptische premier Viktor Orbán met zijn partij Fidesz de parlementsverkiezingen duidelijk gewonnen. Met nagenoeg alle biljetten geteld kan de partij rekenen op 48,8 procent van de stemmen, zo blijkt uit cijfers die het nationaal kiesbureau zondagavond publiceerde. De opkomst lag met 70 procent uitzonderlijk hoog.

De sterkste oppositiepartij wordt het extreemrechtse Jobbik (De Beteren) met 19,6 procent van de stemmen. De socialistische partij MSZP kreeg de steun van 12,4 procent van de kiezers, de ecologische LMP 7,0 procent en de links-liberale DK 5,6 procent.

Orbán lijkt met dit resultaat voor de derde keer op rij op een tweederdemeerderheid in het parlement te kunnen rekenen, waardoor hij vrij de grondwet kan aanpassen. Bij de vorige verkiezingen in 2014 volstond een verkiezingsresultaat van 45 procent om 133 van de 199 zetels te bemachtigen. Volgens analisten zou Fidesz met de huidige score 134 zitjes binnenhalen.

Voor de precieze zetelverdeling is het echter wachten tot de definitieve resultaten. De zitjes in het parlement worden namelijk op twee manieren verdeeld: 106 zetels gaan naar kandidaten die per kiesdistrict worden verkozen, waarbij de kandidaat met de meeste stemmen wordt verkozen. De 93 andere zetels worden proportioneel verdeeld op basis van de resultaten op nationaal niveau. De definitieve resultaten worden pas in de loop van de week verwacht, nadat ook de stemmen van de honderdduizenden kiezers die in het buitenland wonen, zijn geteld.

Orbán noemde de resultaten kort na middernacht zelf al een “historische overwinning die ons de kans geeft om Hongarije te blijven beschermen”. “De hoge opkomst neemt alle twijfels weg”, aldus de premier. Hij kreeg meteen veel bijval van andere extreemrechtse politici in Europa. Zo feliciteerde Geert Wilders van de Nederlandse PVV hem op Twitter met zijn zege, net als Marine Le Pen van het Franse Front National, die spreekt van een “grootse en duidelijke overwinning”. De vicevoorzitster van het Duitse AfD, Beatrix von Storch, verheugt zich eveneens met Orbáns verkiezingsoverwinning en maakt gewag van “een slechte dag voor de EU, maar een goede dag voor Europa”.

Nu in het nieuws