Verkiezingen 2018 - Antwerpen

CD&V Antwerpen reageert verrast: “Nog geen gesprekken met rabbijn Malinsky”

Foto: FRBE

CD&V Antwerpen reageert verrast: “Nog geen gesprekken met rabbijn Malinsky”

Print
Antwerpen -

De Antwerpse rabbijn Aaron Malinsky schaart zich bij de komende gemeenteraadsverkiezingen achter CD&V. Wellicht krijgt hij ook een voorname plaats op de Antwerpse lijst, zo berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag. De Antwerpse CD&V bevestigt dat Malinsky lid geworden is van de partij, maar stelt dat er nog geen gesprekken hebben plaatsgevonden over een eventuele plaats op de lijst.

Verschillende partijen trokken aan de mouw van rabbijn Aaron Malinsky, die enkele jaren geleden populair werd door het programma “De Slimste Mens ter Wereld”, maar zijn keuze staat vast. “Ik wil mij achter CD&V scharen”, zegt hij. “Omdat zij de enigen zijn die de krijtlijnen van onze gemeenschap verdedigen. De liberalen doen dat minder, want zij zijn tegen het onverdoofd slachten en de besnijdenis.”

Of hij ook op de lijst gaat staan, is echter nog niet helemaal zeker. Malinsky is daar best toe bereid, maar veel hangt af van de plaats die de christendemocraten voor hem overhebben. “Ik wil dit graag doen, maar ik wil ook weten of ik verkozen kan raken”, zegt hij. De Antwerpse afdeling van CD&V maakte eerder al de top drie, de lijstduwer en enkele jongerenkandidaten op prominente plaatsen bekend, maar stelt dat de rest van de lijst nog niet is samengesteld.

Reactie CD&V

Bij CD&V Antwerpen wordt verrast gereageerd. “Wij hebben geen gesprekken gevoerd met Aaron Malinsky”, zegt Miet Deckers, woordvoerster van Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters. “Volgende week gaan we een opsomming maken van iedereen die zich kandidaat heeft gesteld”, klinkt het. “Heel wat mensen willen ons steunen en dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen, maar de gesprekken met die kandidaten moeten nog plaatsvinden. Dat zal nog wat tijd in beslag nemen.”

Bij CD&V Antwerpen zijn de eerste tien plaatsen van de lijst overigens al enkele weken bekenden ook de positie van lijstduwerligt al vast. De gesprekken over andere plaatsen beginnen na de paasvakantie. Maar daarvoor zijn er al veel capabele kandidaten klinkt het bij CD&V Antwerpen. Wanneer er dan wel duidelijkheid verwacht wordt over een eventuele plaats voor Malinsky, is niet bekend.

Malinsky is bestuurslid van de grootste joodse gemeenschap in Antwerpen. Hij zet zich al jaren in voor de dialoog tussen joden, christenen en moslims. In 2006 kwam hij al eens op voor sp.a, maar raakte toen net niet verkozen.

Verkiezingsnieuws