© Comma

Kledingstukken ophangen of vouwen? Zo gaan ze langer mee!

Uren staan strijken om vervolgens je favoriete blouse gekreukt uit je kleerkast te halen? Niet meteen een droomscenario! Denk aan de stof en het model van je kleding vooraleer je ze opbergt. Ophangen of vouwen? Zo gaan je kledingstukken langer mee!

cityfashion

Blouses

Zachte, fijne blouses van katoen of satijn blijven het langst mooi als je ze ophangt. Sluit het bovenste knoopje van je blouse, zo verliest de kraag geen vorm.

T-shirts

Een gewone T-shirt daarentegen kan je gewoon opvouwen. Let er wel op dat de mouwen evenwijdig zijn opgevouwen, zo verklein je de kans op kreukjes.

Truien en sweaters

De vorm van je sweaters en truien zo lang mogelijk behouden? Opvouwen is de boodschap! Vooral bij wollen truien is ophangen not done (de vezels worden uitgerokken wanneer je ze ophangt).

Blazers en jasjes

Hoe zwaarder je kledingstuk, hoe steviger de hanger moet zijn. Een stevige houten of (dikke) plastic kapstok is de partner in crime van je jassen en blazers

Jurkjes en jumpsuits

De temperaturen stijgen, haal je mooiste jurkjes en jumpsuits boven! Er langer plezier van hebben? Hang je items dan op een (zware) kleerhanger.

Geklede broeken en rokjes

Maar hoe zit het met broeken? Geklede broeken (in een andere stof dan jeans) hang je het best op. Investeer in hangers met clipjes of vouw ze dubbel volgens de naden van je broek. Je zomerrokjes correct opbergen? Hangers met clips to the rescue!

Jeansbroeken

Jeansbroeken zijn een geval apart. Jeansstof is van zichzelf al voldoende kreukvrij. Het is misschien een raar zicht, maar deze broeken kan je dus gerust opvouwen!

Zes tekenen dat jij de verkeerde bh-maat draagt

© Simone Pérèle

Wist je dat maar liefst 70% van de vrouwen de verkeerde bh-maat draagt? Tijd om daar iets aan te doen! Van snijdende bandjes tot kreukjes in de cups, dit zijn 6 tekenen dat je de verkeerde BH-maat draagt.

Kijk naar het middenstukje en de band van je bh

Het middenstuk (langs de voorkant van je bh) wordt vaak vergeten, maar toch is het een belangrijke indicator dat je de foute maat draagt. Dit tussenstukje moet plat op je borstkas liggen en mag dus niet te strak of te los zitten.

Hetzelfde geldt voor de achterkant van je bh. Kruipt de band omhoog? Dan draag je de foute maat! De band van je bh is juist heel belangrijk voor de ondersteuning van je rug, dus let hier zeker op.

Een te grote of te kleine maat?

Het is nooit een goed idee om die te losse bh strakker te maken door de bandjes te strak te trekken. Snijden de bandjes van je BH in je huid? Ga voor een kleinere cupmaat!

Je armen kunnen veel verklappen of je effectief de juiste bh-maat draagt. Hoe? Doe je armen omhoog. Vallen je borsten te veel naar de zij-of bovenkant van je bh? Dan is de band te los of zijn de cups te klein.

Doe zelf de test

Kijk naar de cups van je bh. Zitten er kreuken of deuken in? Dan zit er te veel speling tussen je bh en je borsten. Ga dus voor een kleinere cupmaat!

Niemand heeft zin in het korset-effect, toch? Een BH moet vooral comfortabel zitten en voldoende ondersteunen. Probeer twee vingers onder de bh-band op je rug te steken. Lukt dit niet of heb je ruimte voor een extra vinger? Dan draag je de foute bh-maat.

Zo blijft je zwarte kleding écht zwart

© Selected Femme

Verliezen jouw zwarte kledingstukken na verloop van tijd hun kleur? Gelukkig bestaan er enkele handige tips waardoor je items écht zwart blijven. Wij helpen je uit de nood!

Zwarte kleding? Slim de wasmachine in!

Goed begonnen is half gewonnen, toch? Was daarom je zwarte kleding op de juiste manier! Zwarte kleding loopt snel uit tijdens het wassen, dus was ze alleen samen met andere zwarte stukken. De verf wordt enkel geabsorbeerd door andere (donkere) stukken. Handig!

Tip: was je zwarte kleding altijd binnenstebuiten. Zwarte kleuren vervagen door de wrijving met andere kleding.

Koud wassen én drogen

Kies voor vloeibaar wasmiddel dat de verf van je stuk vastzet én geschikt is voor koude temperaturen. Waarom? Als je op een lage temperatuur wast, blijven de vezels (en dus ook de kleur) van je stuk langer mooi. Je zwarte skinny jeans wassen? Ga niet hoger dan 30 graden en kies voor het kortste wasprogramma.

Last but not least: laat je zwarte kleding aan de lucht drogen. Als je kleding te heet wordt, vervaagt de kleur veel sneller en krijg je die typische “grijze schijn”. Wel opletten dat je je kleding niet in het zonlicht hangt! Echt geen keuze behalve de droogkast? Haal je kleding er dan uit als deze nog een beetje vochtig is.

Extra tips voor extra zwart

Zeker zijn dat je zwarte kleding écht zwart blijft? Deze simpele trucjes zijn het proberen waard. Voeg een beetje azijn toe tijdens het wassen (rechtstreeks in de machine), dat fixeert de kleur! Dat kenmerkende geurtje? Geen zorgen, dat verdampt tijdens het wassen.

Een middeltje dat de kleuren beschermt én opfrist? Een snufje zout of peper is niet alleen handig in de keuken!

Zeker zijn van je aankoop? Check vooraleer je kleding shopt even de materialen. Het juiste materiaal, wol of nylon bijvoorbeeld, houdt de kleur veel beter vast dan 'zachte stoffen' als linnen of bio-katoen.