© Facebook ge zijt van Merksem

Weyts furieus over rijschool voor vrouwen in Merksem: “Dit moet late aprilgrap zijn”

Onderneemster Samira Masrour is van plan om in Merksem een rijschool op te starten, enkel voor vrouwen en met alleen vrouwelijke instructeurs. Maar als het van Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) afhangt, komt die school er nooit. “Een vergunning zal men van mij nooit krijgen. Dit moet een late aprilgrap zijn.”

dvd

“We merken dat vrouwen zich vaak ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider”, vertelde oprichtster Samira Masrour aan Radio 2. Zij baat in Rotterdam al jaren zo’n rijschool uit, samen met haar zus. Nu voelt ze ook een vraag vanuit België. “Uit een enquête voor de Belgische markt bleek dat veel vrouwen zich ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider. Ze worden dan wat onzeker en verlegen. Met een andere vrouw naast zich presteren ze beter”.

De vrouw meent dat van discriminatie naar mannen toe geen sprake is. “We hebben niets tegen mannen. Zij zijn altijd welkom om bij ons informatie op te halen voor een tante, zus of vriendin.”

“Het heeft ook zeker niets met religie of cultuur te maken”, zegt ze. “Ik ben religieus, maar dat is zeker niet de reden dat we de lessen aanbieden. We doen dit enkel maar omdat we merken dat er een grote vraag naar is.”

Weyts furieus

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts reageert furieus. “Dit moet een late aprilgrap zijn. Een rijschool kan eenvoudigweg geen personeelsleden of klanten weigeren op basis van hun geslacht”, zegt hij. “Realiteit zal het alleszins niet worden, want een vergunning zal men van mij nooit krijgen.”

De N-VA-minister noemt de argumentatie voor de nieuwe rijschool “te belachelijk voor woorden”. “Vijftig jaar na de invoering van het rijbewijs zouden sommige vrouwen zich nu plots ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider. Waar ík me vooral ongemakkelijk over voel is de achterliggende reden voor dit initiatief. Ik vermoed dat men munt wil slaan uit sommige verwerpelijke geloofsopvattingen die mannen en vrouwen zo veel mogelijk van elkaar willen scheiden.”

“Droeve primeur”

Ook de Merksemse afdeling van CD&V is fel gekant tegen het idee van de rijschool en heeft het over een “droeve primeur.” De partij spreekt zich niet uit over het motief. “We stellen alleen maar vast dat het de voorbije 50 jaar nochtans goed ging”, zegt lokaal CD&V’er Sam Voeten.

“We hebben een lange strijd van gelijke rechten voor vrouwen achter ons liggen. Daar mogen we nu niet meer aan morrelen, zeker niet als er conservatieve en fundamentalistische opvattingen achter deze pogingen zitten. Wie zich bovendien stoort aan een bepaald gedrag, moet proberen dat gedrag te doen wijzigen. Maar segregatie tussen man en vrouw zoals sommigen bepleiten, dat is een vorm van vluchten. Dat lost niets op.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio