© BELGA

Begrotingscontrole levert Vandeurzen 12 miljoen euro op

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen krijgt 12 miljoen euro extra budget. Dat heeft de Vlaamse regering vorige vrijdag beslist op de ministerraad. “Hiermee kunnen we verder inzetten op de zorg en ondersteuning van kwetsbare personen”, zegt de CD&V’er.

De begrotingscontrole van de Vlaamse regering kon vorige week afklokken met een overschot van 100 miljoen euro, waardoor zelfs 200 miljoen geïnvesteerd kan worden in nieuw beleid. De helft daarvan gaat naar het basisonderwijs, de vergroening van de bussen van De Lijn en maatregelen tegen energiearmoede. Maar ook Welzijn kan op een extra cent rekenen: minister Vandeurzen krijgt er 12 miljoen euro bij, kondigt zijn kabinet donderdag aan.

De minister wil die extra middelen investeren in de zorg en ondersteuning van kwetsbare personen, zegt hij. Concreet gaat er 3 miljoen naar de opvang in gemeenschapsinstellingen, 4 miljoen naar de invoer van de Vlaamse sociale bescherming, en 2 miljoen naar nieuwe vaccins tegen onder meer HPV en griep. Gehoorscreeners bij Kind en Gezin krijgen 1 miljoen extra om gehoorproblemen bij jonge kinderen accurater op te sporen, de overige 2 miljoen gaat naar diverse initiatieven zoals agressiebeheersing en elektronisch toezicht.