Tiener met acne reageert slecht op medicatie: “Ik was bijna blind”

De Amerikaanse tiener Emma O’Mahoney heeft last van cystaire acne en stapte met haar probleem naar de dokter. Die schreef haar pillen voor op basis van doxycycline, een bestanddeel dat vaak terugkomt in medicatie tegen puistjes. Na twee jaar begon het 17-jarige meisje last te krijgen van ernstige nevenwerkingen.

vwh

“Ik kreeg veel pijn aan mijn rug en kon niet meer naar de dansles. Ik ging lans bij de chiropractor, maar niets leek te helpen”, schreef ze in een Instagrampost die Allure magazine woensdag oppikt. Kort daarna werd ze geplaagd door een fluitend geluid in haar oren, wat de dokters bestempelden als een verstoorde bloedcirculatie in het gehoororgaan. Niets ergs, dus. Maar daarna begon Emma wazig te zien en trok ze hard aan de alarmbel. Na enkele testen, bleek dat ze leed aan intracraniële hypertensie - een reactie op de medicijnen. Dat is een aandoening die optreedt als gevolg van hoge druk in de zones rond de hersenen en het ruggenmerg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Toen ik werd opgenomen in het ziekenhuis, zeiden ze me dat ik een dag later wellicht blind zou zijn geweest ”, schreef ze bij een andere foto. Daarop is duidelijk te zien dat haar ene pupil veel groter is dan de andere. “Dankzij een team dokters, enkele ingrepen en zware medicatie werd mijn zicht het afgelopen jaar weer veel beter. Vandaag heb ik een gebrek aan perifeer zicht, waardoor ik zwarte vlekken zie. Ik ben blind in de onderste helft van mijn linkeroog. Rechte lijnen zijn nu golvend en ik heb ook last van nachtblindheid.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voortaan accepteert de jonge vrouw het feit dat haar huid niet perfect is. “Mijn huid doet het op dit moment zo goed als mogelijk, en voor nu moet dat goed genoeg zijn. Dus hier ben ik. Blij, en dat zonder make-up.” Steeds meer vrouwen nemen hun puistjes er tegenwoordig gewoon bij, onder wie ook topmodel Kendall Jenner.

NIET TE MISSEN