© Levi's

Gehaast? Zo vind je de juiste maat zonder passen

Last minute op zoek naar een nieuwe jeans of T-shirt en geen zin in die lange wachtrijen aan de paskamers? Met deze handige tips vind je de juiste maat zonder te passen!

cityfashion

Een broek kopen zonder te passen? Het kan!

Eerlijk is eerlijk: een perfect passende broek vinden, is zelfs als je ze past niet altijd een simpele opgave. Passen blijft dus aan te raden, maar deze tips zijn zeker het proberen waard als je gehaast bent. Houd de broek zo strak mogelijk tegen je heupen en knieën, zo weet je meteen of de lengte goed is. Om te weten of ze aan je taille zal passen, buig je je arm, maak je een vuist en plaats je vervolgens je elleboog tegen de rand langs de binnenkant van de broek. Wanneer je onderarm én vuist in de opening passen, heb je hoogstwaarschijnlijk de juiste maat te pakken.

Nog minder tijd? Probeer de ‘nek-hack’ voor je broek

Perfect voor als je gehaast bent en je niet helemaal aan je proefstuk toe bent wat het merk of de pasvorm betreft: de ‘nek-methode’! Die rare blikken van mede-shoppers moet je er wel bij nemen. Wanneer je denkt dat je de juiste maat hebt gevonden, probeer dan de tailleband rondom je nek te wikkelen. Raken beide kanten elkaar? Dan heb je 99% kans dat de broek past. Raar, maar het werkt!

Het perfecte hemd? Dat vind je zo

Elke man heeft een paar goede hemden nodig in zijn kleerkast. Een hemd moet perfect passen: niet passen is dus geen goed idee. Om de selectie voor de paskamer zo klein mogelijk te maken, kun je best even de kernpunten op je lichaam uitproberen. Leg de schouders van je hemd aan de achterkant van je eigen schouders, check de lengte van het hemd en vergeet vooral niet de armwijdte even na te gaan. Als dit al goed zit, is de kans groot dat het hemd goed zal passen. Je hemd smaller of korter laten maken kan altijd, omgekeerd werkt het helaas niet zo.

Geen zin om een T-shirt of trui te passen?

Ook T-shirts en truien kan je als het echt niet anders kan, kopen zonder te passen. Leg het T-shirt of de trui op de voorkant van je lichaam en trek het strak naar beneden (maar trek ook niet té hard). Lang genoeg? Dan ga je vervolgens op dezelfde manier te werk om de breedte van de mouwen te controleren.

Vergeet zeker niet na te gaan of de schouders van je trui of T-shirt breed genoeg zijn: dat doe je door naar de naad van de mouw te kijken. Zit de naad precies daar waar je schouder stopt, dan heb je de juiste maat. Zit je naad aan de binnenkant, dan is de trui of het shirt te klein. Zit je naad aan de buitenkant, dan is het te groot.

Meten is weten

Misschien heb je gewoon in het algemeen een bloedhekel aan passen, ook als je niet gehaast bent? Dan doen je er goed aan om op voorhand je maten te nemen en deze op je smartphone te bewaren. Meet met een meetlint altijd je borstomtrek, je taille, je heupomtrek en de binnenlengte van je benen. Om zo precies mogelijk te meten, doe je dit best in je ondergoed (en dus niet over je kleren).

Je borst- en heupomtrek meet je altijd op het breedste punt: hiervoor sluit je het meetlint losjes rond je borst en heupen. Beweeg het nu 1 a 2 cm naar boven en beneden om zo te bepalen waar het breedste punt is. Om te weten waar je taille precies zit, buig je zijdelings even naar links of rechts. Aan de kant waar je naartoe buigt, vormt zich nu natuurlijk een 'plooitje' in je zijde. Neem dit punt als uitgangspunt om je taille te meten. De binnenlengte van je benen meet je door het meetlint aan de binnenzijde van je been gestrekt te houden vanaf je voeten tot aan je kruis.

Alles genoteerd? Dan hoef je nu alleen nog je maten door te geven aan de verkoper of verkoopster.