Verkiezingen 2018 - Antwerpen

© Belga.

Jinnih Beels na woelige week: “Niet moeilijk om beter te doen dan het huidige stadsbestuur”

Na een uiterst woelige week heeft Antwerps sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels stevig uitgehaald naar het huidige stadsbestuur en burgemeester De Wever in een interview met De Morgen. “Het is niet zo moeilijk om het beter te doen dan dit stadsbestuur”, zegt ze in het interview. Ook haar ambities stelt ze op scherp: besturen en indien mogelijk de sjerp. Als het zover komt, wil ze onder meer mobiliteit in de stad anders aanpakken. “Ik wil werk maken van een circulatieplan, zoals in Gent.”

adm

Het was een week om snel te vergeten voor de Vlaamse socialisten. Uitgerekend op de dag dat de Antwerpse sp.a de nieuwe lijst aankondigde, raakte bekend dat het parket een onderzoek voert naar kopman en nummer 2 op die lijst, Tom Meeuws. Het onderzoek bekijkt mogelijk strafrechtelijke feiten die hij pleegde bij De Lijn in Antwerpen, feiten die hij zelf naar buiten bracht, aldus de voorzitter van De Lijn, Marc Descheemaecker (N-VA).

Als klap op de vuurpijl lekte in Knack uit dat Meeuws er een buitenechtelijke relatie op na zou hebben gehouden met Liesbeth Homans (N-VA). De pijnlijke relatiebreuk zou volgens een hooggeplaatste N-VA-bron de oorzaak zijn voor de wrok die de Vlaams-nationalisten koesteren jegens Meeuws. De Antwerpse N-VA zou er volgens de N-VA-bron op gebrand zijn om Meeuws ‘kapot’ te maken.

Over die uitgekiende revanche wou N-VA-voorzitter De Wever niets kwijt. Hij stelde het politieke spel “niet op dat niveau, onder de gordel” te willen spelen. “Het is wat geweest”, vertelt Antwerps lijsttrekker Jinnih Beels aan De Morgen. Over liefdesperikelen, -verdriet en wraak heeft ze niets toevoegen. Ze is naar eigen zeggen in de politiek gestapt om aan politiek te doen, van “kinderachtig gedoe” moet ze niet weten. Waar ze wel van moet weten is “deelnemen aan een bestuur dat ons programma uitvoert, en als het kan: burgemeester worden”, aldus Beels aan De Morgen.

Voorts sneert ze naar het huidige bestuur en burgemeester De Wever die volgens haar beleid voert voor “the happy few”. “Het is niet zo moeilijk om het beter te doen dan dit stadsbestuur”, zegt ze. Zo vindt ze dat Antwerpen één grote werf is en stilstaat. “Intussen blijven de auto’s toestromen, waardoor voetgangers en fietsers elke dag hun leven wagen. Ik wil werk maken van een circulatieplan zoals in Gent, maar dan op maat van Antwerpen”, aldus nog Beels.

Verkiezingsnieuws