© FRBE

Stad verbiedt opdelen eengezinswoningen en legt betere spreiding sociale woningen op

Het Antwerpse schepencollege heeft beslist dat woningen tot 350 vierkante meter niet meer mogen worden opgedeeld in kleinere wooneenheden. “Als die woningen worden opgesplitst, verkleint het aanbod aan eengezinswoningen en wordt het bestaande aanbod steeds duurder”, zegt schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA). “Beide aspecten zorgen ervoor dat enthousiaste gezinnen afhaken en buiten de stad op zoek gaan naar betaalbare woningen. Nochtans hebben ze de uitdrukkelijke wens om in de stad te blijven én heeft de stad nood aan sterkere gezinnen.”

cwil

Duchateau wijst erop dat tussen 2013 en 2016 liefst 438 eengezinswoningen in de stad zijn verdwenen. Er kwamen in die periode wel 4.552 appartementen bij.

Op voorstel van Duchateau heeft het schepencollege ook beslist om geen sociale woningen meer bij te bouwen in wijken waar minstens 9% van de huizen sociale woningen zijn. “In onze buurten streven we naar een gezonde sociale mix”, zegt de schepen. “We beperken daarom het voorkooprecht van sociale huisvestingsmaatschappijen zodat we een te grote concentratie van een woontype kunnen vermijden.”

“In buurten waar er minder dan 9% sociale woningen zijn, wordt het recht op voorkoop net uitgebreid. We streven zo naar een evenwichtige spreiding van sociale woningen over de hele stad. Daardoor vergroten we de leefbaarheid in kwetsbare buurten.”

Concreet zullen dertien extra wijken, waar reeds een hoge concentratie aan sociale woningen is, niet meer in aanmerking komen voor verdere uitbreiding via voorkooprecht.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio