© Hollandse Hoogte / Wim Oskam

Paniek omdat arbeidsgeneesheer twee zwangere juffen uit klas haalt

Twee leerkrachten uit een Antwerpse lagere school zijn door de arbeidsgeneesheer uit de klas gehaald toen bleek dat ze zwanger waren. De maatregel dient om moeder en kind te beschermen en wordt doorgaans enkel in het kleuter- en buitengewoon onderwijs toegepast.

jvde

“Door het M-decreet zitten meer kinderen met een zorgnood in de gewone klas en daarom moeten hun leerkrachten nu ook thuis blijven”, zegt directeur Jan Cox. Samen met enkele collega’s vreest hij voor een precedent. “Straks hebben we helemaal geen leraars meer om les te geven.”

Acht op tien lesgevers is tegenwoordig een vrouw. Dat maakt de bezorgdheid van enkele schooldirecteurs prangend.

“Er zijn te weinig leerkrachten”, zegt Thomas Vanden Berghe van de belangenvereniging van directeurs in het katholiek basisonderwijs. “Als straks alle vrouwen uit de klas worden gehaald als ze zwanger zijn, dan is dat bijzonder zorgwekkend.”

Aanleiding is het advies van de arbeidsgeneesheer van Idewe, de dienst voor bescherming en preventie op het werk, in een Antwerpse basisschool. Twee juffen uit het eerste leerjaar mogen er niet langer voor de klas staan omdat ze zwanger zijn. “Het gaat om klassen waar leerlingen zitten met een extra zorgnood”, zegt Jan Cox, algemeen directeur van scholengroep Ankerwijs. “De arbeidsgeneesheer redeneerde dat die juffen een risico liepen.”

In het kleuter- en buitengewoon onderwijs gebeurt dat wel vaker, zo’n 3.000 keer. “Ik heb nog nooit geweten dat het ook op andere onderwijsniveaus gebeurt.”

Nu in het nieuws