© Victoriano Moreno

Antwerps Tolhuis wordt hub voor Internet of Things

Het Tolhuis nabij de Antwerpse Scheldekaaien wordt binnenkort herdoopt tot The Beacon, een nieuwe hub voor onder meer startups en onderzoekers die werken rond het Internet of Things (IoT) - toepassingen die voorwerpen of infrastructuur met elkaar laten communiceren via sensoren. De stad investeert 1,4 miljoen euro om het leegstaande gebouw, een stadskanker, onder handen te nemen.

Antwerpen zet sinds een vijftal jaar zwaar in op het samenbrengen van onderzoekslabo’s, startups en (haven)bedrijven rond IoT-innovaties en wil een voortrekker zijn in de sector - een Capital of Things. In The Beacon, dat letterlijk en figuurlijk een baken moet worden om kleine en grote partnerbedrijven aan te trekken, krijgen de Universiteit Antwerpen en onderzoekscentrum Imec een plaats voor hun onderzoeksgroepen terzake, naast startups en internationale technologiebedrijven. Die laatste, die vooral sterk zijn in dataplatformen, cybersecurity en connectiviteit, stellen hun kennis en technologie ter beschikking van de andere partners om producten en diensten uit te werken voor industriële, maritieme en logistieke bedrijven en kmo’s. Op die manier moet de kloof tussen wetenschap en vermarkting zo klein mogelijk worden gehouden. Imec had overigens al een deal met de stad om Antwerpen uit te rusten met een netwerk dat data van sensoren beheert en bijvoorbeeld luchtkwaliteit of passantenstromen in kaart kan brengen.

© Victoriano Moreno

“De slotsom van het Capital of Things-concept is, het leven makkelijker te maken, om van de stad ‘the place to be’ te maken om te wonen, maar ook voor bedrijven”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “We mogen deze trein niet missen en moeten zelfs zorgen dat we mee in de locomotief zitten. Het is een sector die enorm aan het groeien is wereldwijd.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio