Verkiezingen 2018 - Jouw gemeente

© Luc Daelemans, Belga

Homans: “Mijn vroegere relatie met Meeuws heeft geen enkele politieke relevantie”

Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans betreurt “uitermate” dat een journalist van Knack haar stukgelopen relatie met Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws op de straatstenen heeft gegooid. Volgens de N-VA-minister heeft haar vroegere relatie met Meeuws “geen enkele politieke relevantie”.

Knack publiceerde donderdag een artikel onder de titel ‘Waarom de N-VA Tom Meeuws ‘kapot’ wil’. Het weekblad verwijst daarin naar de relatie tussen Homans en Meeuws die liep van half 2013 tot 2015 en ziet een link met de aanvallen op de Antwerpse sp.a’er.

Dat die relatie al drie jaar geleden ten einde kwam, doet er niet toe: “Bij ons wordt inderdaad gezegd: ‘Meeuws moet kapot’”, zo vertelde een anonieme N-VA’er aan Knack, “om wat hij Liesbeth heeft aangedaan.”

“We hebben Liesbeth keer op keer gewaarschuwd, maar zij dacht in Tom Meeuws de liefde van haar leven gevonden te hebben. Ze dacht echt dat hij zijn gezin voor haar zou verlaten”, zo kreeg Knack nog te horen. Dat deed Meeuws niet, en onder meer Bart De Wever zou zich het gebroken hart van Liesbeth Homans, zijn goede vriendin en rechterhand, erg aangetrokken hebben. En zo werd de hele N-VA-machine in stelling gebracht tegen Tom Meeuws.

“Geen enkele politieke relevantie”

Homans is echter ‘not amused’. “Ik betreur uitermate dat een journalist elementen uit mijn privéleven van bijna vier jaar geleden vermengt met een lopende politieke discussie”, stelt ze in een reactie aan Belga. “Tot op heden respecteerde de pers het privéleven van politici zolang er geen politieke relevantie is. Net zoals jaren geleden, heeft ook vandaag mijn vroegere relatie met Tom Meeuws geen enkele politieke relevantie. En dus is er ook geen enkele aanleiding of verantwoording om mijn privéleven op straat te gooien.”

“Zonneklaar”

De politieke relevantie van het artikel op de website van Knack is “zonneklaar”. “De politieke situatie in Antwerpen kan je niet juist inschatten, als je de achtergrond ervan niet kent”, zegt Bert Bultinck, hoofdredacteur van Knack, donderdagavond.

“Op het moment dat een hoog geplaatste bron bij de N-VA ons zegt dat de reden voor de heftigheid van de strijd tussen de twee partijen voor een belangrijk stuk ligt bij de relatie tussen Homans en Meeuws, zou het fout zijn om die informatie achter te houden”, aldus Bultinck.

Op Twitter schrijft journalist Walter Pauli, de auteur van het artikel op de website van Knack: “Dit was geen eenvoudig artikel. Maar als ‘de hele Wetstraat’ erover ‘fluistert’, hoe langer hoe luider, en je krijgt bij alle partijen bevestiging, dan is het nodig om ook deze kant van de politiek te beschrijven.”

LEES OOK. Meeuws gaat in tegenaanval: aanmaning en dagvaarding tegen De Lijn

Verkiezingsnieuws

Aangeboden door onze partners