© Jan Vorsselmans

Patiënten AZ Sint-Jozef leren via kar beter puffen

Het regionale Sint-Jozefziekenhuis in Westmalle beschikt sinds kort over een Puff Educatie Kar (PEK), waardoor patiënten correctie info krijgen over het gebruik van puffers. Deze kar werd gebouwd naar een ontwerp van de afdeling hart- en longziekten. Patiënten uit de hele Voor- en Noorderkempen zullen er wel bij varen.

Jan Vorsselmans

Heel wat patiënten op de afdeling hart- en longziekten gebruiken puffers. Dat zijn toestellen die medicatie in de luchtwegen brengen door inademing. Tal van fabrikanten produceren deze toestellen, maar ze verschillen vaak van elkaar. Afhankelijk van het gewenste effect schrijft de arts een bepaald toestel voor.

In het Sint-Jozefziekenhuis gebruikt 70 procent van de patiënten een puffer. Uit onderzoek blijkt dat maar dat maar 35 procent van de patiënten er echt goed mee overweg kan. De kleine lettertjes op de gebruikelijke A4’tjes en de tekst zelf zijn niet altijd voldoende om het gebruik van de puffer onder de knie te krijgen.

Maar wat blijkt? Na het verstrekken van duidelijke info brengt 80 procent van deze mensen de techniek wel tot een goed einde. Deze gegevens zette een ploeg onder leiding van adjunct-hoofdverpleger Bart Hertoghs van de afdeling hart- en longziekten aan het denken. “We ontwierpen een speciale ergonomische kar waarin alle merken van puffers te vinden zijn en koppelden daaraan een laptop. Daarop staan filmpjes waarop een de patiënten aan bed wordt getoond hoe ze met zo’n puffer aan de slag kunnen. Daarnaast krijgt de betrokkene een bijbehorende brochure.”

Belfius sponsorde het project en schonk 3156,21 euro, waarop de firma Belintra de Puff Education Kar construeerde volgens de wensen van het ziekenhuis.

Dokter Lies Van Ransbeeck en haar collega’s Wim Callebaut en Halil Sirimsi van de dienst hart- en longziekten, zijn blij met de nieuwe aanwinst. “Het feit dat dergelijke initiatieven door onze eigen verpleegkundigen worden genomen, juichen we toe. En dat we daarmee in de prijzen vielen, is mooi meegenomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners