Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Onderzoek naar Tom Meeuws in stroomversnelling: politicus riskeert huiszoekingen en inbeslagnames

Het Antwerps parket heeft een onderzoeksrechter aangesteld in het onderzoek tegen sp.a’er Tom Meeuws. Dat meldt De Standaard en het nieuws wordt bevestigd door het Antwerpse parket. Hierdoor zijn huiszoekingen en inbeslagnames mogelijk.

Matthias Verbergt

In het onderzoek naar de Antwerpse sp.a’er Tom Meeuws heeft het parket van Antwerpen een onderzoeksrechter aangesteld. Zo evolueert het dossier van een opsporingsonderzoek op niveau van het parket naar een volwaardig strafrechtelijk onderzoek. “In het belang van het onderzoek zullen we geen verdere commentaar meer geven”, klinkt het nog.

LEES OOK. Marc Descheemaecker (De Lijn): “Onderzoek naar Tom Meeuws gaat over veel meer dan alleen opknippen van facturen”

Huiszoekingen en inbeslagnames

Een onderzoeksrechter heeft meer bevoegdheden dan het parket, hij kan indien nodig onderzoeksdaden bevelen zoals huiszoekingen, inbeslagnames of aanhoudingen. Het parket benadrukt dat een evolutie naar een gerechtelijk onderzoek een normale gang van zaken is, maar wil niet kwijt wanneer de onderzoeksrechter werd aangesteld.

De Lijn maakte begin februari aangifte bij het parket van financiële malversaties door Meeuws, die boven water waren gekomen in 2015 en leidden tot het ontslag van de toenmalige regionale directeur van De Lijn. Dat gaf aanleiding tot het opsporingsonderzoek.

Feest

Het inmiddels strafrechtelijk onderzoek zou onder meer gaan over de aanbesteding van een feest ter gelegenheid van de opening van een nieuwe metrolijn en een pilootproject rond de opleiding van jongeren dat Meeuws bestelde. Meeuws gaf in deze krant toe geen rekening te hebben gehouden met de wet op de overheidsopdrachten.

Bewijzen voor de mogelijke strafrechtelijke inbreuken zouden terug moeten te vinden zijn in de boekhouding van De Lijn en de andere contractanten. De Roma, dat het feest organiseerde, zegt nog geen speurders over de vloer te hebben gekregen. Wel heeft het de facturen waarvan sprake gekopieerd en klaargelegd.

Meeuws reageerde donderdagvoormiddag voor de camera van VTM Nieuws: “Heel dit gedoe mag stoppen. Ik heb het dan niet over mijn politiek engagement, maar over de constante aanvallen.”

Verkiezingsnieuws